FAO: Costurile cu îngrășămintele ar putea prelungi tensiunile alimentare pe plan mondial
Numărul 23, 15-21 iun. 2022 » Lumea în care trăim
Creșterea exponențială a costurilor producției agricole, cum ar fi îngrășămintele, ar putea descuraja fermierii să-și extindă producția și ar înrăutăți securitatea alimentară în țările mai sărace, care se confruntă cu facturi de import record, se arată într-un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicele privind costurile de producție pentru fermieri a atins un nivel record, iar în ultimul an a urcat mai mult decât prețurile produselor alimentare, ceea ce indică, în termeni reali, prețuri scăzute pentru mulți fermieri, susține FAO.
„Datele nu sunt încurajatoare pentru aprovizionarea cu alimente, pe fondul majorărilor suplimentare de prețuri ale produselor alimentare în sezonul 2022/2023 și posibil și în următorul sezon”, a avertizat organizația cu sediul la Roma.
Sporirea semnificativă a costurilor de producție, legată de prețul ridicat al energiei și perturbările în aprovizionare provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, au coincis cu nivelul record al prețurilor produselor alimentare din acest an, conform indicelui global al prețurilor produselor alimentare publicat de FAO.
Din cauza prețurilor ridicate, anul acesta vor crește cu aproape 3% facturile globale la importurile de alimente, la un nivel record de 1.800 miliarde de dolari, previzionează FAO. Totuși, multe țări în curs de dezvoltare ar urma să-și reducă volumele de alimente importate din cauza majorării prețurilor, apreciază Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție