
FRC dezvoltă programe în parteneriat cu băncile pentru persoane fizice
Telex » Știri
30 ianuarie, 10:08
Fondul Român de Contragarantare (FRC) dezvoltă programe pentru persoane fizice, pentru studenți și pentru tinere familii, în parteneriat cu băncile, unde, de asemenea, funcționează ca un garantor, ca un vehicul al statului care garantează în contul și numele statului, a declarat Stere Farmache, membru al Directoratului FRC, relatează Agerpres. "Aceste programe de finanțare pe care noi le garantăm sunt programe care au și o componentă de ajutor de stat, ceea ce înseamnă că ajutorul de stat trebuie să treacă prin filtrul Comisiei Europene - și toate aceste programe au această autorizare de la Comisia Europeană. Ajutorul de stat constă în suportarea de către stat a dobânzilor, comisioanelor bancare, comisioanelor de administrare, comisioanelor de gestiune, de garantare și așa mai departe, precum și dobândă pe o anumită perioadă de timp", a menționat Stere Farmache, la dezbaterea profesională CLCC - Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu tema "2023, noi reguli privind finanțarea companiilor și administrației locale".
El a subliniat că Fondul Român de Contragarantare este o instituție financiară specializată care sprijină accesul la finanțare al IMM-urilor și nu numai. "Programele au început tot în contextul unei crize. Programele au fost concepute odată cu criza sanitară, după aceea au continuat pe criza agresiunii Ucraina și, bineînțeles, vor continua și în 2023. Cred că, alături de PNRR, sunt programe de o importanță maximă pentru zona economică, pentru pentru IMM-uri - și acest lucru se vede și cred că se va vedea în continuare în susținerea activității IMM-urilor și în evitarea situațiilor critice cu care unii s-au confruntat sau se confruntă din cauza lipsei finanțării", a adăugat Stere Farmache.
În opinia sa, Uniunea Europeană acordă o prioritate mare digitalizării, inovării, energiei verzi.
"Fondul Român de Contragarantare este instituția care are două produse financiare în sprijinul IMM-urilor, un produs care a început să funcționeze anul trecut în cadrul programului mai vast IMM Invest. Este IMM Garant, unde Fondul Român de Contragarantare garantează în contul și numele statului accesul la finanțare al IMM-urilor din zona construcțiilor și IMM Innovation, un alt program în care Fondul Român de Contragarantare acordă, de asemenea, în numele statului, accesul la finanțare pentru IMM-urile care trebuie să se situeze în zona cercetării, dezvoltării, inovării, digitalizării", a mai spus Stere Farmache. Oficialul FRC a precizat că aceste programe au început anul trecut. "Cred că sunt complementare programelor similare din PNRRR, sunt complementare programelor de dezvoltare regională și cred că ar trebui ca aceste institiții - bănci, agenții, Fondul Român de Contragarantare să intre într-o colaborare mai strânsă pentru a aduce beneficii maxime pentru beneficiari - companiile comerciale, în esență pentru IMM-uri pentru că suntem în această zonă a finanțării IMM-urilor", a menționat Stere Farmache.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie