
Guvernatori ai băncilor centrale din Europa trag un semnal de alarmă față de noile criptomonede
Numărul 23, 25 iunie - 1 iulie 2019 » Lumea în care trăim
Trei guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa au avertizat că până și criptomonedele care sunt mai puțin susceptibile la fluctuații reprezintă un risc, susținând că acestea ar putea fi periculoase pentru consumatori, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Rețeaua socială Facebook a anunțat recent că intenționează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăților digitale. Facebook susține că Libra va fi susținută de active reale, precum depozite bancare și obligațiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin.
Însă guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franța și Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aștepte la o mulțime de întrebări din partea autorităților de reglementare cu privire la Libra. „Trebuie să fie sigură, altfel nu se va concretiza. Noi, Rezerva Federală, toate marile bănci și organisme de supervizare mondială, vom avea o supervizare directă”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.
Până acum, marile bănci centrale s-au abținut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eșuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru și după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.
Însă anunțul Facebook, cea mai mare rețea socială din lume, privind lansarea Libra a readus în atenția autorităților subiectul criptomonedelor, atenția fiind îndreptată acum spre așa-numitele monede stabile, care sunt susținute de active reale.
Autoritățile franceze au anunțat zilele trecute că vor pune la punct un grup de lucru care se va ocupa de acest subiect, grup de lucru ce va fi prezidat de Benoit Coeure, membru în boardul Băncii Centrale Europene. „În următoarele luni, acest grup va examina cerințele în domeniul combaterii spălării banilor, dar și cele privind protecția consumatorilor și cele privind transmiterea politicii monetare”, a declarat guvernatorul Băncii Franței, Villeroy de Galhau.
Omologul său de la Banca centrală a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat și el că monedele electronice stabile ar putea submina băncile dacă vor deveni o alternativă extinsă la depozitele bancare în monede convenționale. „Acestea ar putea submina depozitele bancare ale băncilor și modelul lor de afaceri. Pe cale de consecință, acesta ar putea perturba tranzacțiile bancare și intermedierea financiară”, a declarat Jens Weidmann.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ediția aniversară a Târgului „Gaudeamus”, o memorabilă întâlnire între oferta și cererea de carte
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului