Legea nr. 49/2024: Obligații și oportunități pentru sectorul agroalimentar

Legea nr. 49/2024: Obligații și oportunități pentru sectorul agroalimentar

Numărul 11, 20-26 mar. 2024  »  Curier legislativ

Conf. univ. dr. Marcel Vulpoi, expert contabil

Legea nr. 49/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 225 din 18 martie 2024, va intra în vigoare la 21 martie 2024.

Principalele prevederi:

1. Operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, conform următoarei ierarhii de prevenire a risipei alimentare:

  1. măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare.
  2. măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, conform legislației în vigoare;
  3. măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori, precum și măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
  4. măsuri pentru utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislației sanitare veterinare în domeniul nutriției animale;
  5. măsuri pentru direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
  6. măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
  7. măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
  8. măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată
  9. în cazul măsurilor prevăzute la lit. e)-g) se aplică legislația privind protecția mediului în vigoare (prevedere neschimbata);
  10. măsuri pentru eliminarea și utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate.

Important: Înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare, prevăzute la alin. (2) lit. a) – f).

2. Transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alți operatori din sectorul alimentari sau consumatorului final.

3. Când poate avea loc transferul

Transferul sau transferul cu titlu gratuit al alimentelor de către operatorii economici se face cu respectarea prevederilor legislației naționale și europene privind siguranța alimentară, astfel:

  1. pentru produsele alimentare cărora li se aplică o dată-limită de consum, transferul se realizează înainte de data respectivă;
  2. pentru produsele alimentare cărora li se aplică o dată a durabilității minimale, transferul poate avea loc și după data respectivă;
  3. pentru produsele alimentare care sunt absolvite de indicarea termenului de valabilitate nu este necesară o dată a durabilității minimale în orice moment.

Sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor de la pct. 3 și pct. 4: amendă de la 10.000 lei- 20.000 lei.

4. Facilități fiscale

Operatorii economici care transferă cu titlu gratuit alimente către operatorii receptori, potrivit prevederilor prezentei legi, beneficiază de urmatoarele facilități fiscale:

  • deductibilitatea la calculul rezultatului fiscal, a cheltuielilor cu scoaterea din evidență a alimentelor
  • transferul nu contituie livrare de bunuri în sens TVA (nu intră în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adăugată).

De reținut!

  • Data durabilității minimale – data până la care produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice atunci când este păstrat în mod corespunzător;
  • Data limită de consum – data după care se consideră că un produs alimentar nu prezintă siguranță;
  • Termen de valabilitate – limita de timp/data stabilită de producător până la care un produs își păstrează caracteristicile specifice inițiale, dacă au fost respectate condițiile de depozitare și păstrare;
  • Operatori receptori – operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce răspund de respectarea legislației din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii economici.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.