MADR: Lanțurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluție pentru facilitarea tranziției către sisteme alimentare durabile

MADR: Lanțurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluție pentru facilitarea tranziției către sisteme alimentare durabile

Telex » Știri 23 ianuarie 2023  

Creșterea prețurilor la inputuri îi pune pe fermieri în imposibilitatea de a obține profit, iar fără măsuri serioase de susținere la nivel european, îi putem pierde, consideră secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, lanțurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluție pentru reducerea impactului de mediu și facilitarea tranziției către sisteme alimentare durabile, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Secretarul de stat a participat sâmbătă, la Berlin, la Forumul Global pentru Alimentație. "Din punctul nostru de vedere, provocările actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranziția către sisteme alimentare durabile și necesită eforturi sporite la nivelul UE, dar și la nivel mondial. Eforturile trebuie să vizeze implicarea activă și responsabilizarea tuturor actorilor în toate etapele sistemului alimentar. Obiectivele ambițioase stabilite de Pactul Verde European ar putea ajuta la transformarea agriculturii într-un model mai durabil, dar trebuie să avem mare grijă să nu punem în pericol securitatea alimentară și competitivitatea agriculturii din UE. Din cauza creșterii prețurilor la inputuri, fermierii noștri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obține profit. Dacă nu luăm la timp măsuri serioase de susținere la nivel european, îi putem pierde, iar fără ei nu există hrană. Lanțurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluție pentru reducerea impactului de mediu și facilitarea tranziției către sisteme alimentare durabile", a declarat Sorin Moise.

Reprezentantul MADR a susținut în intervenția sa că accesibilitatea și disponibilitatea inputurilor, informarea fermierilor asupra exploatării solurilor, utilizării pesticidelor, dar și promovarea inovațiilor și o activitate de cercetare mai adaptată sunt componente importante de care trebuie să se țină cont în acțiunile de asigurare a securității alimentare.

Totodată, secretarul de stat a afirmat că o altă mare provocare care necesită atenție o reprezintă creșterile de prețuri la consumator, cu riscul ca anumite categorii să nu-și mai poată asigura necesarul de hrană. Soluții general valabile nu sunt ușor de găsit, dar o abordare rațională ar fi, potrivit sursei citate, să se țină seama de diferențele dintre sectoarele agricole și de nevoia unor soluții diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sănătoase la prețuri accesibile.

Cercetarea aplicată și inovarea sunt, cu certitudine, în măsură să sprijine tranziția agriculturii către un model de agricultură mai durabilă, care să permită atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Noile tehnici genomice pot permite găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările schimbărilor climatice globale și la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, prin obținerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apă, la boli și dăunători și trecerea la un model durabil de agricultură într-un timp mai scurt.

"Tehnologiile genomice promovate și materializate în obținerea de soiuri și hibrizi cu rezistență la boli și dăunători ne pot scuti de măsuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectând randamentele de producție cu implicații majore în securitatea alimentară", a precizat Sorin Moise.

La Berlin, secretarul de stat și echipa sa au participat la ceremonia de deschidere a expoziției Grune Woche, iar standul MADR a fost vizitat de miniștrii Agriculturii din Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova, Australia și de alte delegații prezente la târg.

La Forumul Global pentru Alimentație au participat miniștri, secretari de stat, miniștri adjuncți și șefi de organizații internaționale, toți fiind invitați să contribuie la identificarea unor soluții adecvate la crizele actuale. În urma discuțiilor, a rezultat că sistemele alimentare trebuie să producă durabil, iar o atenție deosebită trebuie acordată micilor afaceri în agricultură.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.