Ministrul Agriculturii: Din 2016 până în prezent, s-a redus risipa alimentară cu 5%

Ministrul Agriculturii: Din 2016 până în prezent, s-a redus risipa alimentară cu 5%

Telex » Știri 30 septembrie 2022  

România a redus risipa alimentară cu 5% din 2016 și până în prezent, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la un eveniment de gastronomie sustenabilă, organizat în curtea instituției, relatează Agerpres.  

PUBLICITATE

Întrebat cum ne raportăm din punct de vedere al risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene, ministrul a subliniat că România nu este într-o situație mai dificilă decât alte țări. „Noi nu suntem în afara analizei pe întreg, dar în același timp nu suntem nici în afara calculelor care să spună că România este într-o situație mai dificilă decât alte țări. Suntem și noi în aceeași preocupare comună cu celelalte state, în așa fel încât să facem față condițiilor cu care ne confruntăm și situațiilor dificile pe care le întâmpinăm”, a adăugat ministrul.

De asemenea, Petre Daea a reiterat că există la ora actuală o legislație referitoare la reducerea risipei alimentare, care prevede foarte clar ce trebuie făcut cu alimentele care se apropie de termenul de expirare. "Știți bine că există o legislație în domeniu, iar Parlamentul României a pus în mișcare o lege care este în spațiul acesta juridic cu obligativitatea de a se pune în operă. Avem tot instrumentarul necesar astfel încât să răspundem acestui comandament important, dar eu spun ca în primul rând Ministerul Agriculturii trebuie să producă și produce. Există o lege care spune foarte clar că atunci când se apropie timpul de expirare, iar înainte cu 10 zile, prin ONG-urile care s-au organizat, aceste produse se duc spre băncile de alimente. Avem în țară 10 bănci de alimente în orașele importante unde se preiau aceste alimente și se duc spre nevoiași", a mai spus ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor MADR furnizate Agerpres, în anul 2019, a fost donată/recepționată o cantitate totală de 7.601 kg de alimente, în valoare de 176.361,59 lei, în 2020 a fost donată o cantitate totală de 14.817,43 kg de alimente, în valoare de 348.312,85 lei, iar anul trecut - 5,5 milioane kg de alimente, în valoare de 14.090.710 lei. Aceste date relevă evoluția modului de implementare a mecanismului de donare de alimente, de la momentul aplicării prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare,

În prezent, sunt înscrise în Lista operatorilor receptori, gestionată și publicată pe site-ul oficial al instituției, 38 de entități implicate în mecanismul de donare de alimente, din care zece sunt bănci de alimente, care acoperă întregul teritoriu al României.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.