
Numărul locurilor de muncă neocupate a crescut în trimestrul al treilea cu 16,5%
Telex » Știri
18 noiembrie 2016
Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în al treilea trimestru cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 62.900, un nou maxim al ultimilor ani, și a crescut și față de trimestrul al doilea. Cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,81%), în sănătate și în asistență socială, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS).
Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporția posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost în al treilea trimestru al acestui an de 1,34%, în creștere cu 0,11 puncte procentuale față de trimestrul precedent. În al treilea trimestru din 2015, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 52.500, iar rata locurilor vacante de 1,16%.
Comparativ cu al doilea trimestru al acestui an, numărul locurilor de muncă neocupate a crescut cu 9,2%, fiind cu 5.800 de joburi disponibile mai mult.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,81%), în sănătate și asistență socială (2,77%) și în activități de spectacole, culturale și recreative (2,54%).
La nivelul economiei reale, cea mai mare criză de forță de muncă se înregistrează în industria de prelucrare, unde în al treilea trimestru erau 17.800 de locuri de muncă vacante, adică 28% din numărul total la nivel național. La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forță de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată a posturilor vacante de 0,10%.
În sectorul bugetar s-au consemnat aproape o treime din totalul locurilor de muncă vacante în al treilea trimestru, din care 9.900 în administrația publică, 8.800 în sănătate și asistență socială și 2.800 în învățământ, mai arată datele INS.
Față de perioada similară a anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă creștere în activitățile de servicii administrative și servicii suport (+0,41 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a consemnat creșteri semnificative în sănătate și asistență socială (+0,34 puncte procentuale), respectiv activități profesionale, științifice și tehnice (+0,23 puncte procentuale).
(Sursa: News.ro)
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara