
OECD înrăutățește din nou estimările privind evoluția economiei mondiale în 2019 și 2020, pe fondul tensiunilor comerciale
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » Lumea în care trăim
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a înrăutățit din nou estimările privind evoluția economiei mondiale în 2019 și 2020, în urma precedentei revizuiri în scădere din noiembrie, avertizând că disputele comerciale și incertitudinile privind Brexitul vor afecta afacerile și comerțul mondial, transmit AFP, Reuters și AP, citate de Agerpres.
În raportul interimar privind perspectivele economiei mondiale, publicat zilele trecute de OECD, se estimează că economia mondială va înregistra o creștere de 3,3% în 2019 și de 3,4% în 2020, față de prognoza din noiembrie, ce indica un avans de 3,5% în 2019 și în 2020.
„Incertitudinile politice ridicate, tensiunile comerciale în derulare, reducerea suplimentară a încrederii consumatorilor și a oamenilor de afaceri contribuie la încetinirea economiei mondiale. În Europa se mențin incertitudinile politice substanțiale, inclusiv privind Brexitul. O ieșire dezordonată va spori substanțial costurile pentru economiile europene”, avertizează OECD.
În zona euro, creșterea economică ar urma să încetinească la 1% în 2019 și la 1,2% în 2020.
În cazul Germaniei, cea mai mare economie din Europa, OECD se așteaptă la un avans de doar 0,7% în 2019, față de o expansiune de 1,6% previzionată în noiembrie, și la o ușoară redresare a creșterii, la 1,1%, în 2020. Economia germană, dependentă de exporturi, este în mod special afectată de cererea globală mai slabă și de creșterea barierelor comerciale.
De asemenea, a treia economie a zonei euro, Italia, ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 0,2%, față de un avans de 0,9% previzionat în noiembrie.
Reducerea estimărilor pentru Germania și Italia reflectă „expunerea lor relativ ridicată la încetinirea comerțului mondial”, comparativ cu cea a Franței, care ar urma să înregistreze o creștere de 1,3% în 2019, față de o expansiune de 1,5% previzionată în noiembrie.
Marea Britanie ar putea intra în recesiune în cazul în care nu ajunge la un acord privind ieșirea din UE. OECD se așteaptă la un avans de 0,8% în 2019 și de 0,9% în 2020, față de o expansiune de 1,4% și, respectiv, 1,1% previzionată în noiembrie. Aceste prognoze se bazează pe o tranziție lină a Brexitului.
Prima economie mondială, SUA, ar urma să înregistreze o creștere de 2,6% anul acesta și de 2,2% anul viitor, față de un avans de 2,7% și, respectiv, 2,1% previzionat în noiembrie. Economia chineză, afectată de tensiunile comerciale, va crește cu 6,2% în 2019 și cu 6% față de 2020. Prognoza pentru 2020 nu a fost modificată în timp ce anterior OECD estima un avans de 6,3% al PIB-ului Chinei în acest an.
Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 36 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic și sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferințele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Țara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri și spectacole de muzică modernă
Concursul internațional „George Enescu”. Pe podium, înalta ținută artistică și virtuțile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”