
OMC și-a redus estimările privind creșterea comerțului mondial în 2018 și 2019
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » Lumea în care trăim
Ritmul de creștere a comerțului mondial, în acest an și anul viitor, ar putea fi mai mic decât se preconiza anterior, chiar dacă până acum efectele economice directe ale războiului comercial au fost unele modeste, a anunțat Organizația Mondială a Comerțului (OMC), informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Potrivit celor mai recente prognozele ale OMC, în acest an comerțul mondial va înregistra o creștere de 3,9%, mai puțin decât avansul de 4,4% preconizat în luna aprilie, urmând ca anul viitor să înregistreze o creștere de 3,7%, față de 4% cât se estima anterior. „Această retrogradare reflectă tensiunile sporite pe care le vedem între marii parteneri comerciali. Mai mult ca niciodată, este vital pentru guverne să își soluționeze disputele și să dea dovadă de reținere”, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu și oțel precum și tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China și Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane. Analiștii OMC subliniază că, deși până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, totuși incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investițiilor.
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) este o instituție internațională care stabilește reguli globale de comerț între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituție creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizației este să se asigure că schimburile comerciale internaționale se desfășoară fluent, liber, corect și predictibil. OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.
Bookfest 2023, un autentic festival al cărții de calitate
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică