ONU: Datoria publică globală a atins anul trecut nivelul record de 92.000 miliarde de dolari
Numărul 29-30, 26 iul. - 8 aug. 2023 » Lumea în care trăim
Datoria publică globală a atins anul trecut nivelul record de 92.000 miliarde de dolari, deoarece guvernele s-au împrumutat ca să contracareze crizele, cum ar fi pandemia, iar povara datoriei se simte acut în țările în curs de dezvoltare, se arată într-un raport publicat zilele trecute de Organizația Națiunilor Unite (ONU), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Pe plan mondial datoria internă și externă a urcat de peste cinci ori în ultimele două decenii, depășind ritmul de creștere a economiei, PIB-ul înregistrând doar o triplare din 2002, conform raportului publicat înaintea reuniunii miniștrilor de Finanțe din G20 (14-18 iulie).
"Piețele par să nu fie afectate - încă - dar oamenii sunt. Unele dintre cele mai sărace țări din lume sunt forțate să aleagă între achitarea datoriilor sau slujirea poporului", le-a spus jurnaliștilor Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Țările în curs de dezvoltare dețin aproape 30% din datoria publică globală, din care 70% sunt reprezentate de China, India și Brazilia. 59 de țări în curs de dezvoltare se confruntă cu un nivel al datoriei ca procentaj din PIB de peste 60% - un prag care indică un nivel ridicat al datoriei.
"Datoria reprezintă o povară semnificativă pentru țările în curs de dezvoltare, din cauza accesului limitat la finanțare, a creșterii costurilor de împrumut, a deprecierii valutelor și a încetinirii creșterii economice", se arată în raport. Mai mult, arhitectura financiară internațională a făcut accesul la finanțare pentru țările în curs de dezvoltare atât inadecvat, cât și scump, în condițiile în care plățile nete ale dobânzilor datoriei depășesc 10% din venituri în cazul a 50 de economii emergente.
Creditorii multilaterali ar trebui să-și extindă finanțarea, adoptând măsuri cum ar fi suspendarea temporară a penalităților (cum a făcut FMI) și să sporească accesul la finanțare pentru țările care se confruntă cu o criză a datoriei, consideră ONU.
De asemenea, este necesar un mecanism de reeșalonare a datoriei "pentru a rezolva progresele lente înregistrate în cadrul comun G20", se arată în raport, fără a furniza detalii privind modul de funcționare a mecanismului.
În octombrie 2020, creditorii oficiali și G20 au adoptat un cadrul comun privind datoriile, obiectivul fiind de a include și țările care nu sunt membre ale clubului de la Paris, cum e China, în legislația privind atenuarea poverii datoriei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”