
Piața românească a berii, scădere de peste 7% în intervalul martie-iunie
Telex » Știri
10 august 2020
Piața berii din România a înregistrat o scădere de peste 7% în lunile martie - iunie ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2019, din cauza pandemiei de Covid-19, iar consumul se situează mult sub nivelul consemnat în anii trecuți, chiar dacă în luna iunie, odată cu redeschiderea teraselor, acesta a avut o ușoară revenire, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Asociației Berarii României, Julia Leferman. Ea a precizat că impactul cel mai puternic al efectelor pandemiei se va resimți în trimestrul al treilea, care, în mod obișnuit, este vârful de sezon pentru consumul de bere. În acest context, Julia Leferman a pledat pentru susținerea sectorului HoReCa de către guvernanți, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spațiile publice, prin deciziile autorităților locale sau prin permiterea funcționării unor locații temporare de tip food trucks sau baruri mobile.
Potrivit acesteia, faptul că barurile și restaurantele și-au oprit activitatea timp de două luni și jumătate a dus la închiderea liniilor de bere la draft, iar comercializarea acestui tip de bere se va relua treptat, odată cu redeschiderea etapizată a teraselor și ulterior a restaurantelor.
Începând cu luna martie 2020, odată cu declanșarea pandemiei, s-a conturat o tendință nouă printre consumatorii de bere, prin creșterea cu 39% a preferinței pentru sticla de unică folosință, în detrimentul celei reutilizabile. Astfel, la nivelul primelor 6 luni din an, comparativ cu ianuarie - iunie 2019, trendul descendent al sticlei reutilizabile este și mai accentuat (-34%) în raport cu sticla de unică folosință, care a crescut cu 44%.
În primul semestru al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, categoria specialități - în care intră, printre multe altele, berea neagră, cea nepasteurizată, albă, ale, pale, roșie etc. - a scăzut cu 28%. „Deși această categorie este una relativ mică, reprezentând doar 2,2% din piață în 2019, a fost un segment care a rămas constant în evoluție față de 2018. Dacă în 2019, preferința românilor pentru mixurile de bere și berile aromatizate a înregistrat o creștere record în România, de 32,5% față de anul anterior, urmând de altfel tendința europeană de consum, în primele 6 luni ale anului 2020 această categorie a înregistrat și ea o reducere de 6 procente. Și acest segment are o pondere mică din piață, adjudecându-și 3% din piață în 2019. Preferințele tot mai variate ale românilor în materie de bere și dorința lor de a experimenta gusturi noi, speciale, tendință remarcată anul trecut, s-a mai ponderat în această perioadă de pandemie”, a subliniat directorul general al Asociației Berarii României.
Comparativ, anul trecut, mixurile de bere și berile aromatizate și-au adjudecat 3% din piață, iar categoria specialități, 2,2% din total.
În ceea ce privește categoria berii fără alcool, aceasta a înregistrat o tendință similară, de scădere cu 19%, în primele 6 luni ale acestui an. Berea fără alcool deținea o pondere de 1,7% din întreaga piață de bere în 2019.
„Dacă în cazul primelor două categorii consumul și-a revenit într-o mică măsură în luna iunie, în cazul berii fără alcool scăderea este și mai accentuată (a pierdut un procent). Și dacă până anul trecut berea fără alcool era pe un trend ascendent, 2020 este primul an de scădere pentru acest segment”, a adăugat Julia Leferman.
În 2019, piața berii din România a înregistrat un volum în creștere cu 0,4%, până la 16,8 milioane de hectolitri, iar consumul anual de bere pe locuitor s-a ridicat la 86 de litri.
România a fost în 2019 al optulea producător de bere din cele 27 de state membre ale UE, potrivit datelor publicate la finalul săptămânii trecute de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”
Crizantema de Aur în vreme de pandemie