Plus și minus
Numărul 24, 21-27 iun. 2023 » La început a fost cuvântul...
Multe teme majore tratate de mass-media ar câștiga în calitate dacă, în toate cazurile, s-ar respecta și regulile lingvistico-logice. Așa, de exemplu, într-o emisiune televizată de știri s-a afirmat că „măsurile suplimentare au adus un plus de demersuri care au permis adoptarea de soluții complementare”. Culmea ar fi fost ca „măsurile suplimentare” să fi adus un „minus” în „demersurile” care ar fi fost „deficitare”. În fraza citată s-au „întâlnit” nu numai pleonasmele, ci și fracturi logice.
În aceeași ordine de idei, un editorial din presa tipărită menționa că „în situațiile în care nu avem de-a face cu o criză, nu ne-am fi confruntat cu mari dificultăți”. Să ne imaginăm că, în vremuri de „criză” ar fi mers totul „ca pe roate”, adică fără „dificultăți”. Concluzia se desprinde de la sine.
La rândul lui, un prezentator de emisiuni radiofonice observa că „minusurile decizionale nu fac altceva decât să mărească deficitele din domeniul managementului”. Ne întrebăm cum ar fi posibil ca un „deficit” să determine un rezultat „pozitiv”? Răspunsul la toate întrebările sugerate de citatele supuse atenției cititorilor pot fi concentrate într-o singură remarcă: „Deficitul” de acuratețe în sfera comunicării publice poate fi diminuat și chiar eliminat doar cu un „plus” de rigoare. Dacă se procedează astfel, rezultatul este garantat „pozitiv”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”