PMB a lansat în dezbatere publică noul Regulament de organizare și funcționare a serviciilor de salubrizare
Telex » Știri 5 iunie 2020
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) informează că a lansat recent în dezbatere publică noul Regulament de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare. „Documentul este realizat în acord cu prevederile de mediu, fiind îmbunătăţite măsurile privind combaterea poluării din Capitală, cum ar fi spălarea zilnică a străzilor cu trafic intens sau posibilitatea sancţionării operatorilor de salubritate, în situaţia nerespectării acestor prevederi. Pe lângă salubrizarea stradală şi măsurile antipoluare, noul Regulament aduce îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte salubrizarea menajeră, colectarea deşeurilor şi sancţiunile aferente, fiind adăugat şi un nou capitol referitor la deşeurile din construcţii”, precizează PMB, într-un comunicat.
Modificările propuse vizează următoarele capitole:
Salubrizarea stradală – măsuri antipoluare
Noul Regulament prevede reguli unitare de spălare a arterelor din Capitală, pentru toate sectoarele şi, în premieră, sunt prevăzute sancţiuni pentru nerespectarea acestor reguli. Astfel, operatorii de salubrizare vor fi obligaţi să spele bulevardele/ străzile/ arterele/ zonele aglomerate/ pieţe/ intersecţii/ târguri situate în zona centrală a oraşului, unde traficul este intens, minimum o dată/zi. Restul arterelor vor fi spălate de 1-3 ori săptămânal. Măturile, periile utilizate în prezent se vor înlocui cu echipamente de aspiraţie.
Termene: în primii 3 ani după delegarea servciului se vor înlocui măturile/ periile cu echipamente de aspiraţie în procentaj de 50%, urmând ca în următorii 3 ani să ajungă la o pondere de 75%. Toate utilajele care deservesc serviciul de salubrizare se vor încadra în clasa de poluare minimum EURO 4 şi vor fi dotate cu sistem GPS. Delegatarul serviciului (Primăriile Sectoarelor 1-6) şi Primăria Municipiului Bucureşti vor avea acces în mod obligatoriu la softul de verificare şi urmărire a sistemului GPS.
Sancţiuni: creşte numărul de articole supuse sancţiunilor, respectiv de la 72 în regulamentul vechi la 110. (sancţiuni noi pentru nerespectarea frecvenţelor minime de spălare/ stropit/ măturat mecanizat, întreţinerea salubrizării străzilor, colectarea deşerurilor, întocmirea programelor de prestaţie a serviciilor etc.) De asemenea, a fost majorat cuantumul amenzilor de la 1.000 la 3.000 lei în regulamentul vechi, respectiv de la 2.000 la 4.000 lei în regulamentul nou.
Salubrizarea menajeră
A fost introdus instrumentul economic „plăteşti cât arunci” pentru deşeurile colectate. Astfel, cei care colectează separat deşeurile pot să ajungă să aibă costuri mai mici/ să plătească taxe mai mici pentru colectarea deşeurilor. Devine obligatorie implementarea unui sistem de colectare separată pe 5 fracţii: deşeuri biodegradabile, deşeuri hartie-carton, mase plastice, deşeuri de sticlă/metal, deşeuri reziduale. În cazul în care nu este posibil acest lucru din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului şi sănătăţii populaţiei, devine obligatorie colectarea pe minimum 2 fracţii: umedă şi uscată, fracţia uscată urmând să fie sortată, obligatoriu, într-o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile. Devine obligatorie pentru operatorii de salubritate informarea populaţiei privind colectarea separată a deşeurilor; operatorii de salubritate au obligaţia de a aloca pentru fiecare tip de deşeu reciclabil separat o anumită zi din săptămână.
Program colectare deşeuri menajere
Pentru a preîntâmpina aglomerarea traficului, colectarea deşeurilor menajere de la populaţie şi persoane juridice pe arterele pe care circulă mijloacele de transport în comun se va realiza astfel încât, în intervalul orar 07:00 - 10:00 şi 16:00 - 19:00, pe aceste artere să NU fie prezente în trafic autospecialele destinate colectării deşeurilor. (aceasta prevedere exista deja în strategia serviciului de salubritate, dar trebuia prevăzută şi în Regulament). Este obligatoriu ca sacii depozitaţi pe domeniul public ce conţin deşeuri rezultate din activitatea de salubrizare stradală să fie evacuaţi în maximum 2 ore.
Deşeurile din construcţii
Acest nou capitol din regulament vizează deşeurile din construcţii generate de populaţie ca urmare a lucrărilor de reabilitate interioară şi exterioară a proprietăţii.
Obligaţii operatori salubritate: dacă aceste deşeuri nu pot fi valorificate, operatorul de salubritate are obligaţia de a le transporta, numai în baza unui contract de prestări servicii, la instalaţiile de concasare /sortare/valorificare sau la depozitele conforme. Colectarea deşeurilor din construcţii se realizează numai în containere standardizate. Transportul deşeurilor din construcţii provenite de la populaţie se realizează în containerele în care s-a realizat colectarea sau în mijloace de transport prevăzute cu sistem de acoperire a încărcăturii, pentru a nu avea loc degajarea prafului sau împrăştierea acestora în timpul transportului.
Măsura antipoluare: în cazul deşeurilor din construcţii prin a căror manipulare se degajă praf, inclusiv la desfăşurarea lucrărilor de demolare, se vor lua măsurile necesare de umectare sau orice alte măsuri, astfel încât să se evite răspândirea prafului în atmosferă.
După încheierea perioadei de dezbatere publică, timp în care cei interesaţi pot veni cu sugestii/ opinii cu valoare de recomandare asupra proiectului, acesta va fi supus spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cei interesaţi pot accesa proiectul aici.
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”