
Producția industrială a crescut cu 7%, serie brută, în intervalul ianuarie-februarie 2018
Numărul 14, 17-23 aprilie 2018 » Breviar statistic
În februarie 2018, producția industrială a crescut față de luna precedentă cu 3,7% ca serie brută și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,7%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a crescut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 5,8 %, respectiv cu 6,7%.
În primele două luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2017, producția industrială a fost mai mare cu 7% ca serie brută, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+9,6%) și a industriei extractive (+5,3%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,5%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 7,4% datorită avansului industriei prelucrătoare (+9,9%) și industriei extractive (+5,4%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,2%.
În ceea ce privește cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-februarie 2018, comparativ cu intervalul corespunzător din anul anterior, a crescut per ansamblu cu 16,2% datorită sporului industriei prelucrătoare (+17%). Industria extractivă a scăzut cu 3,5%. Pe marile grupe industriale creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în următoarele sectoare: industria bunurilor intermediare (+19,8%), industria bunurilor de capital (+19,6%), industria energetică (+9,9%), industria bunurilor de uz curent (+9,6%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,5%).
Potrivit INS, și comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în primele două luni, pe ansamblu, cu 19,1%, datorită sporurilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+21,8%), industria bunurilor intermediare (+19,1%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+9,8%) și industria bunurilor de uz curent (+4,5%).
Timişoara, noi descoperiri de „comori” în opera lui Constantin Brâncuşi
Un concurs internaţional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului şi dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepţie, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare şi festivaluri. Sănătatea revine „în forţă”
Ziua Internaţională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spaţiul mioritic