
Producția industrială a crescut cu 7%, serie brută, în intervalul ianuarie-februarie 2018
Numărul 14, 17-23 aprilie 2018 » Breviar statistic
În februarie 2018, producția industrială a crescut față de luna precedentă cu 3,7% ca serie brută și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,7%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a crescut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 5,8 %, respectiv cu 6,7%.
În primele două luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2017, producția industrială a fost mai mare cu 7% ca serie brută, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+9,6%) și a industriei extractive (+5,3%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,5%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 7,4% datorită avansului industriei prelucrătoare (+9,9%) și industriei extractive (+5,4%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,2%.
În ceea ce privește cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-februarie 2018, comparativ cu intervalul corespunzător din anul anterior, a crescut per ansamblu cu 16,2% datorită sporului industriei prelucrătoare (+17%). Industria extractivă a scăzut cu 3,5%. Pe marile grupe industriale creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în următoarele sectoare: industria bunurilor intermediare (+19,8%), industria bunurilor de capital (+19,6%), industria energetică (+9,9%), industria bunurilor de uz curent (+9,6%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,5%).
Potrivit INS, și comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în primele două luni, pe ansamblu, cu 19,1%, datorită sporurilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+21,8%), industria bunurilor intermediare (+19,1%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+9,8%) și industria bunurilor de uz curent (+4,5%).
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere
Manifestări științifice și culturale, sub semnul „pedagogiei” utilului și frumosului