Profesionalism și responsabilitate
Numărul 43, 1-7 nov. 2023 » La început a fost cuvântul...
Este benefic interesul presei de a promova experiențe pozitive în vederea rezolvării cerințelor prezente și viitoare ale economiei noastre naționale. O asemenea preocupare ar căpăta mai multă forță de convingere dacă s-ar respecta, în toate cazurile, regulile elementare ale exprimării corecte. Bunăoară, într-un reportaj radiofonic se afirma: „Succesele firmei X se explică și prin spiritul de responsabilitate și de conștientizare a obligațiilor care revin decidenților”. Or, „conștientizarea obligațiilor” reprezintă exact una dintre cele mai expresive definiții ale... „responsabilității”.
Într-un comentariu din presa tipărită s-a „strecurat” și următoarea frază: „Nu este nimic misterios și enigmatic în manifestarea profesionalismului celor care își exercită, cu pricepere și în cunoștință de cauză, atribuțiile manageriale”. Care ar fi deosebirea dintre „profesionalism” și „priceperea” în exercitarea „obligațiilor manageriale”? Cum s-ar îndeplini acestea dacă nu s-ar acționa în... „cunoștință de cauză”? Cât despre „enigmatic” și „misterios”, pleonasmul se vede, cum se spune, „de la o poștă”.
La rândul său, un participant la o dezbatere televizată a declarat: „Am o motivare etică și deontologică în demersul meu de cercetător și, în același timp, de om de știință”. Nu ne permitem să emitem judecăți de valoare, însă, se cuvine să observăm că „deontologia” înseamnă „etică profesională”, iar activitatea de „cercetare” este parte integrantă a activităților de ordin „științific”. Așa că, dacă tot vorbim despre „etică”, despre „profesionalism”, o dovadă clară de „responsabilitate” constă tocmai în respectarea proprietății termenilor, potrivit regulilor pe care „științele lingvistice” le oferă în numeroase și deosebit de utile dicționare. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”