„Profesioniștii contabili îndeplinesc o funcție de interes public, serviciile oferite constituindu-se, la rândul lor, într-un bun public”

„Profesioniștii contabili îndeplinesc o funcție de interes public, serviciile oferite constituindu-se, la rândul lor, într-un bun public”

Numărul 32-33, 27 aug. - 9 sept. 2019  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu Maria Vanani, expert contabil, membră a Filialei CECCAR Satu Mare

Alexandra Rizea: Vă propunem să începem interviul cu evocarea principalelor momente din cariera dvs. pornind, firește, de la opțiunea pentru profesia contabilă, astfel încât să se releve și importanța etapelor ulterioare în realizarea obiectivelor pe care vi le-ați stabilit.

Maria Vanani: Opțiunea pentru profesia contabilă a venit și s-a materializat în mod firesc, deoarece mă afirmasem și până atunci drept o persoană corectă, ordonată, cu înclinații clare și precise în domeniul matematicii, adică manifestam rigoare, apetență pentru reflectarea exactă a datelor și faptelor din realitatea înconjurătoare. După o pregătire gimnazială într-un sat frumos din Maramureș – Desești, cu profesori care s-au dovedit oameni extraordinari și care puneau pe primul plan pregătirea elevilor, operând cu criterii de evaluare, de performanță verificate de viață, de practică, apreciau în cel mai înalt grad elevii care după orele de școală mergeau la treburi gospodărești, care citeau pe ascuns cărți. A urmat, tot atât de firesc, Liceul economic din Baia Mare, o instituție de învățământ cu performanțe unanim recunoscute. În cazul absolvenților acestui liceu, rata celor care urmau ulterior și studii superioare era, în acea perioadă, de aproape 100%. După absolvirea cursurilor Facultății de Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice din București în anul 1984, am decis să mă dedic acestei profesii, o „meserie” cu multe provocări, cu multă răspundere și implicare.

În condițiile în care v-ați format o asemenea opinie despre profesia pentru care ați optat, ce anume este de consemnat în legătură cu trecerea de la studii la activitatea practică?

După repartiția la UNIO Satu Mare, unde am fost îndrumată de oameni cu multă experiență, dintr-un colectiv de peste 13.000 de angajați, am avut posibilitatea să cunosc întregul „arsenal” al producției, inclusiv printr-o rotire permanentă între birourile specializate de contabilitate. A urmat o provocare, la un nivel superior, prin exercitarea funcției de șef Birou gestiune fond șomaj din cadrul AJOFM Satu Mare, numărându-mă printre cei care au pus bazele acestei instituții. Am conștientizat direcția în care se îndreapta economia – cu preponderență sectorul privat – și, fiind pasionată de activitatea productivă, am preluat postul de director economic al SC Tipografia Someșul SA și, ulterior, în anul 1998, postul de director general, unitate unde activez și în prezent. Preocupată permanent de situațiile financiare ale firmei, de noutățile apărute – și nu puține – în domeniul economic, după vasta experiență acumulată pe mai multe paliere, am decis, în anul 2009, să particip la examenul de expert contabil și să devin membru al CECCAR.

Experiența la care v-ați referit v-a permis și vă permite, desigur, să exprimați o opinie avizată și în legătură cu ceea ce s-a schimbat și tinde să se schimbe pe piața serviciilor contabile, atât la nivel teritorial, cât și la scară națională.

În această ordine de idei, țin să subliniez că timpul, condițiile în continuă schimbare au confirmat și reconfirmă mereu un adevăr de necontestat, și anume că profesia contabilă constituie o sursă de informații de primă dimensiune la toate nivelurile micro și macroeconomice. Expertul contabil este singurul dintr-o firmă care cunoaște aprofundat, în toate articulațiile lui, modul în care procesele de afaceri se regăsesc în cifre, în situațiile financiare și contabile. Orice decizie se ia sau trebuie să se ia în functie de/și de evoluția indicatorilor economico-financiari. Esențial este ca profesionistul contabil să știe să analizeze rezultatele obținute de firmă, factorii care au determinat acele rezultate, care au influențat desfășurarea întregii afaceri. În ceea ce privește nivelul teritorial, este de subliniat că dezvoltarea economico-socială a unui județ depinde în mare măsură de implicarea fondului de profesioniști de care dispune, inclusiv din comunitatea contabilă, în procesul de consultare, de analiză și de fundamentare a deciziilor administrației locale. Remarca este valabilă și la nivel macroeconomic, la orice scară doriți, de la cel mai mic întreprinzător până la marile corporații. Totul se bazează pe colectarea și interpretarea corectă a cifrelor, cale sigură spre o activitate tot mai eficientă.

Vă rugăm să vă referiți și la acțiunile practice prin care se concep și se aplică soluții menite să determine o mai accentuată dezvoltare a județului Satu Mare, în vederea reducerii decalajelor față de zonele mai avansate din țara noastră.

În calitate de furnizori de informații contabile, financiare, analize financiar-contabile, noi, ca liber profesioniști, acționăm astfel încât clienții noștri, firme private și instituții, să obțină cele mai bune rezultate, fiind parte integrantă a acestui proces complex marcat de o viziune strategică. Nicio entitate economico-socială nu poate funcționa în absența unui climat de încredere în realitatea cifrelor raportate de companii și confirmate de expertul contabil. Din acest punct de vedere, îndeplinim o funcție de interes public, serviciile oferite constituindu-se, la rândul lor, într-un bun public. În aceste condiții, participăm la numeroase dezbateri, seminarii, conferințe, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie, Oficiul Registrului Comerțului, asociații economice, Administrația Financiară, Inspectoratul Școlar Județean, cu antreprenori și manageri. În calitate de consultanți, elaborăm și aplicăm proiecte de finanțare din fonduri guvernamentale sau ale UE, sprijinind, astfel, activ procesul de dezvoltare. Profesioniștii contabili sunt cei care contribuie la întărirea legăturii dintre mediul de afaceri și autoritățile publice, factor esențial în procesul de diminuare a decalajelor care ne despart de județele cele mai dezvoltate ale țării.

Dacă ar fi să sintetizați datele referitoare la cerințele perfecționării profesionale continue și la modul în care acestea se materializează în activitatea filialei, pe ce anume ați pune accentul?

Este bine știut că profesionistul contabil se perfecționează neîntrerupt prin documentare individuală, prin cursuri, instruiri, internet etc., această preocupare fiind permanentă în evoluția propriei noastre cariere. În acest mod, ne adaptăm rapid la realitățile, la legislația în continuă schimbare. Mă refer la perfecționare, ca un tot unitar, care încorporează economia, contabilitatea, legislația, informatica și chiar psihologia. De accea, Filiala Satu Mare organizează întâlniri cu membrii la care se dezbat, cu prioritate, noutăți legislative, contabile, întâlniri unde sunt invitați factori decizionali din instituții publice locale. Avem o bună colaborare și cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare, membrii CECCAR participând la reuniunile unde se prezintă în special noutățile legislative. După opinia mea, accentul ar trebui pus în continuare pe pregătirea tinerilor care își doresc o carieră de succes în acest domeniu și, de accea, colaborăm și cu Grupul școlar economic „Gheorghe Dragoș” din Satu Mare. 

Date fiind conexiunile dintre evoluția profesiei și evoluția economiei și societății românești în ansamblu, care este opinia dvs. privind măsurile cele mai eficiente îndreptate spre însușirea și fructificarea avantajelor pe care le prezintă noile tehnologii și, în general, realizările specifice erei digitale?

Incontestabil, tehnologia stimulează o revoluție în modul în care lucrăm. Ca orice revoluție, perceperea acesteia de către cei afectați și implicați reprezintă un imperativ profesional de prim ordin. Din punctul meu de vedere, măsurile eficiente în vederea valorificării avantajelor oferite de noile tehnologii ar fi:

  • crearea de sisteme informatice integrate la nivelul fiecărei firme pentru cunoașterea în timp real a elementelor necesare pentru luarea deciziilor;
  • posturile de contabil autorizat, de expert contabil să fie ocupate de persoane cu o bună pregătire, capabile să ofere comentarii și soluții valoroase pentru schimbarea în bine a situației financiare a firmelor;
  • regândirea rapoartelor contabile, în sensul de a se acorda prioritate informațiilor cu adevărat relevante pentru investitori și alți utilizatori, mai ales prin programe informatice care să selecteze datele cele mai utile;
  • folosirea internetului, prin crearea de pagini web, precum și alte mijloace pentru a oferi informații relevante pentru investitori, altele decât cele obligatorii cerute de autoritățile statului pentru scopuri de impunere, supraveghere a piețelor financiare, de combatere a infracționalității economice și financiare;
  • achiziționarea de programe informatice, servere pentru prevenirea blocajelor și reducerea riscurilor generate de infracționalitatea digitală. Criminalitatea informatică este aceea care îngrijorează din ce în ce mai mult, prin pierderile majore pe care le generează;
  • dezvoltarea și adaptarea în permanență a standardelor contabile, progresul științei contabilității. În economia bazată pe cunoaștere, proprietatea intelectuală devine esențială.
Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.