Propuneri privind înregistrarea în contabilitate a criptomonedelor potrivit reglementărilor contabile românești
Numărul 41, 20-26 oct. 2020 » Expertiza și auditul afacerilor
Rezumat: În legislația din țara noastră nu există reglementări concrete în ceea ce privește tratamentul contabil al criptomonedelor. Acestea nu sunt recunoscute a fi tranzacționate pe o piață reglementată și nici nu pot fi catalogate drept monede „clasice” în înțelesul acceptat de legile în domeniu. În plus, pe fondul absenței normelor și a supravegherii monedelor virtuale la nivel global, precum și al diversificării lor, aceste noi tipuri de valori sunt clasificate de Banca Națională a României drept active speculative, extrem de volatile și de riscante.
În contextul legislației altor state, potrivit reglementărilor contabile, de multe ori aceste monede virtuale sunt calificate drept stocuri sau active intangibile. În rândul profesioniștilor din România există adesea neclarități în ceea ce privește contabilizarea corectă a tranzacțiilor cu criptomonede, mai ales că tratamentul contabil are și implicații fiscale.
Așadar, în acest articol dorim să propunem câteva tratamente contabile pentru cele mai frecvente tranzacții cu criptomonede în conformitate cu Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, propunem modificarea planului de conturi pentru ca astfel de elemente să poată fi identificate mai ușor în evidența contabilă a societăților care utilizează acest gen de active.
Clasificare JEL: M41, M49
Articolul complet este disponibil în numărul 9/2020 al CECCAR Business Review.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție