Radu Oprea: Grup de lucru la Ministerul Economiei pentru schema de ajutor de stat pentru materiale de construcții
Telex » Știri 26 iunie 2023
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a anunțat că va fi înființat un grup de lucru care se va ocupa de schema de ajutor de stat pentru materialele de construcții, grup din care vor face parte și reprezentanții sectorului, informează Agerpres. "Am avut o întâlnire cu reprezentanții industriei și am discutat despre schema de ajutor de stat pentru materialele de construcții prin Programul național Constructplus. Dânșii sunt beneficiari finali ai materialelor de construcții, cei care pun în operă aceste materiale, de asemenea sunt și producători foarte mulți dintre ei și am dorit să avem această primă discuție pentru a putea calibra exact schema de ajutor de stat, astfel încât să avem rezultate maxime pe domeniile de interes, domeniile în care într-adevăr să putem maximiza producția, pentru că avem nevoie să fim competitivi. Au ridicat o problemă foarte corectă a economiei de piață, trebuie să producem de calitate bună și la un preț rezonabil, astfel încât să fim competitivi în România și să putem să punem în operă materialele din România, pentru că scopul nostru este acela de a reduce deficitul comercial. (...) Ne-am hotărât să ne vedem mult mai des și să comunicăm între noi. Deja am stabilit un grup de lucru care va fi activ la Ministerul Economiei pe această schemă de ajutor de stat, în mod particular", a declarat Radu Oprea, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.
El a adăugat că reprezentanții industriei vor fi prezenți și ei în acest grup de lucru la fazele de discutare a normelor și a ghidurilor de aplicare.
Ministrul Economiei a menționat că acest program de ajutor de stat ar putea să scadă la jumătate importul de materiale de construcții. "Astăzi importăm 70% din materialele de construcții pe care le punem în operă. Dacă vom reuși să fim competitivi, în timp putem să scădem și la jumătate din ceea ce importăm astăzi, depinde doar de noi, de tehnologia pe care vom ști să o aducem. Procesele de astăzi sunt procese intens tehnologice, dar trebuie să fim competitivi. Eu spun că anul acesta avem un buget pentru schema de ajutor de stat de maximum 150 de milioane de euro, pentru că trebuie să mergem pe schema simplă de notificare a Comisiei Europene, astfel încât să putem începe această schemă de ajutor de anul acesta. De anul viitor, pentru că se schimbă și cadrul financiar multianual, trebuie renegociate schemele de ajutor de stat, astfel încât să putem să venim cu sume mai consistente și, de ce nu, și cu parte de garanții", a explicat el.
Întrebat ce înseamnă concret această schemă pentru oamenii de rând, Radu Oprea a răspuns: "Orice capacitate de producție din România generează locuri de muncă. O producție mai mare, o producție mai bună înseamnă întotdeauna prețuri mai mici".
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Cristian Erbașu, a afirmat că au mai existat astfel de programe și în trecut, care nu au dat rezultate. "Ne-am oferit disponibilitatea de a ne întâlni cât se poate de des și de câte ori va fi necesar, pentru ca această lege foarte benefică să aibă rezultatele scontate, pentru că o intenție bună poate să se transforme într-un insucces dacă în programul și în detaliile și în normele de aplicare nu avem grijă să nu avem impedimente. Am dat deja câteva soluții, am enunțat câteva problematici asupra unor programe similare din trecut care nu au dat rezultate și dacă vom avea grijă să nu mai facem aceleași greșeli sunt aproape sigur că un astfel de program va avea succes. Evident, nu cu rezultate imediate, ci probabil că în șase luni, în cazul extinderii unor baze de producție deja existente, sau într-un an sau doi, pentru cele noi", a spus Erbașu.
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, alături de ministrul Radu Oprea, consultări cu reprezentanții patronatelor din sectorul construcțiilor. Reamintim că Guvernul a discutat, în ședința de săptămâna trecută, în primă lectură, noua schemă de ajutor de stat destinată dezvoltării producției interne a materialelor de construcții - "Constructplus", pentru care ar urma să se aloce, pentru anul acesta, un buget de maximum 150 de milioane de euro, urmând să fie funcțională în ultimul trimestru al anului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”