
Raport: Digitalizarea ar putea contribui la PIB-ul României cu 42 miliarde euro, până în 2025
Numărul 49-50, 18 dec. 2018 - 14 ian. 2019 » Conectarea la era digitală
Beneficiile economice potențiale ale digitalizării ar putea contribui la Produsul Intern Brut al României cu 42 miliarde euro, până în anul 2025, relevă rezultatele Raportului privind provocările digitale, prezentat de McKinsey & Company într-o conferință de specialitate, informează Agerpres.
Conform documentului, în ultimii 20 de ani, România a experimentat o dezvoltare rapidă, cu un PIB pe locuitor ce a crescut cu 136 de procente între anii 1996 și 2017, alimentată de exporturi dinamice, investiții străine, o forță de muncă în creștere și competitivă la nivel de costuri, precum și de fondurile europene.
Datele centralizate în cercetarea Mc Kinsey & Company arată că, în 2016, economia digitală din România reprezenta deja 6,9% din PIB, echivalentul a 12 miliarde de euro. „Accelerarea digitalizării cu o apropiere de economiile din nordul Europei ar putea adăuga 42 miliarde euro până în 2025. În acest scenariu ambițios, economia digitală în România ar urma să reprezinte 20% din PIB, până în 2025. Acest plus ar reprezenta un punct procentual suplimentar la creșterea anuală a PIB-ului, pe perioada menționată. Fără această accelerare, un scenariu «business as usual» ar lua în considerare o creștere a economiei digitale din România de doar 18 miliarde euro, ajungând la o cotă de 12% din PIB până în 2025. În acest scenariu, România ar rămâne încă departe de «frontiera digitală» reprezentată de țările din Europa de Nord”, se explică în raport.
Realizatorii raportului precizează, totodată, că România face parte dintre cele zece piețe „Digital Challenger” din Europa Centrală și de Est. Aceste țări prezintă rate mai mici de digitalizare față de așa-numitele țări „Digital Frontrunners” (Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia) sau piețele Uniunii Europene (UE) „Big 5” (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit).
În viziunea experților, România are, însă, o fundație puternică pe baza căreia poate să-și accelereze digitalizarea. Astfel, dimensiunea economiei digitale în România (6,9% din PIB în 2016) este peste media țărilor din Europa Centrală și de Est (CEE), de 6,5%, dar în același timp este clar decalată față de piețele „Digital Frontrunners”, precum Suedia (9%).
Cu 604 euro/locuitor, România se află în urma mediei CEE, unde media este de 746 euro/locuitor, cât și a țărilor din „Digital Frontrunners” – cu 3.276 euro/locuitor. De asemenea, economia digitală din România a înregistrat, în perioada 2012 - 2016, o creștere de 10,8% pe an, aproape de patru ori mai rapidă față de UE „Big 5”.
În ceea ce privește pregătirea profesională în domeniu, raportul citat arată că aproape de opt ori mai mulți români ar trebui să participe la cursuri de formare pentru a atinge nivelul „Digital Frontrunners”.
Analiza celor de la McKinsey arată, totodată, că până la 54% dintre activități ar putea fi automatizate, până în 2030, folosindu-se tehnologia care există deja, fapt ce va crea, pe de-o parte, o oportunitate de creștere a productivității, și, pe de altă parte, provocări legate de tranziție a pieței muncii către noi locuri de muncă.
Raportul de specialitate a vizat perspectivele regionale în domeniul digitalizării în țări din Europa Centrală și de Est, precum: Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială