Recomandarea Comisiei Europene privind recunoașterea calificărilor resortisanților țărilor terțe
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Direct de la sursă
La 15 noiembrie, Comisia Europeană a publicat Recomandarea privind recunoașterea calificărilor resortisanților țărilor terțe. În conformitate cu cele anunțate în apelul la contribuții din 14 septembrie, Comisia recomandă statelor membre un set de măsuri pentru simplificarea și accelerarea recunoașterii abilităților și calificărilor resortisanților țărilor terțe, pentru a ajuta la tratarea deficitelor privind forța de muncă din Uniunea Europeană.
Recomandarea Comisiei începe prin a sublinia că procedurile formale de recunoaștere se vor aplica doar în trei contexte:
- Recunoașterea calificărilor profesionale: pentru a acorda unui resortisant dintr-o țară terță acces la o profesie reglementată într-un stat membru;
- Recunoaștere academică: pentru acordarea accesului la un program de educație;
- Recunoașterea abilităților și calificărilor pentru migrația forței de muncă: pentru acordarea vizei sau permisului de muncă și reședință în vederea angajării într-un stat membru.
În ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale, principala recomandare este, așa cum s-a preconizat, ca statele membre să faciliteze recunoașterea calificărilor profesionale ale resortisanților țărilor terțe prin alinierea strânsă a proceselor cu cele stabilite în Directiva privind recunoașterea calificărilor profesionale în cadrul UE, în special în ceea ce privește documentele necesare, dovada calificărilor formale și evaluarea aplicațiilor.
Comisia recomandă autorităților naționale competente să analizeze informațiile cuprinse în deciziile anterioare privind recunoașterea calificărilor adoptate de alte state membre, pentru a facilita o recunoaștere mai rapidă a calificărilor profesionale ale aplicantului. De asemenea, le încurajează să finalizeze procedura de recunoaștere pentru autorizația de a accesa o profesie reglementată într-un termen cât mai scurt posibil, nu mai târziu de 2 luni de la data depunerii unei aplicații complete.
Statele membre trebuie să identifice așa-numitele „profesii reglementate prioritare”, care sunt esențiale în satisfacerea nevoilor de abilități fundamentale pentru dezvoltarea economică și pentru care procesul de recunoaștere să fie și mai accelerat (decizie în termen de patru săptămâni).
În final, recomandarea precizează clar că statele membre trebuie să se asigure că cetățenii UE cu calificări obținute în UE sau într-o țară terță beneficiază de un tratament egal cu cel acordat resortisanților țărilor terțe cu aceleași calificări.
Recomandarea privind recunoașterea calificărilor resortisanților țărilor terțe poate fi consultată pe site-ul Comisiei Europene.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”