Regulamentul UE privind noile alimente a intrat în vigoare
Numărul 1, 16-22 ianuarie 2018 » Direct de la sursă
Regulamentul UE privind noile alimente, adoptat în 2015, a devenit aplicabil începând cu 1 ianuarie 2018. Acesta aduce îmbunătățiri și modificări semnificative procedurii de autorizare a noilor produse alimentare și include o definiție extinsă pentru noile alimente, care să țină seama de progresele tehnologice și de inovarea din sectorul alimentar, un sistem centralizat de autorizare la nivelul UE a acestor alimente și a celor tradiționale din țări terțe, o listă a tuturor noilor alimente autorizate în UE și prevederi de protecție a datelor pentru solicitanți.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a salutat intrarea în vigoare a noului regulament: „Aceste schimbări vor simplifica procesul de autorizare și introducere a noilor alimente pe piața europeană, acesta devenind mai rapid și mai favorabil solicitanților, asigurând în același timp siguranța alimentară. Sperăm că acest lucru va contribui la creșterea varietății alimentelor tradiționale și inovatoare, sănătoase și nutritive deja prezente pe piața UE”.
Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, înainte de a fi autorizate, trebuie dovedit științific că aceste noi alimente sunt sigure pentru consum din punctul de vedere al sănătății publice. Procesul de autorizare stabilește condițiile de utilizare a acestora, luarea lor în considerare ca alimente și cerințele de etichetare.
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea