La început a fost cuvântul...

De la posibilitate la realitate

O frază dintr-o emisiune de televiziune merită, credem (vom vedea imediat de ce am subliniat cuvântul), să prefațeze rubrica de față: „Mai devreme decât s-a crezut, s-a dovedit că poate fi posibil ca…”. Aici avem de-a face cu o dublă eroare. Atunci când „crezi” că se va întâmpla ceva, evident, iei în calcul – în cel mai înalt grad – „posibilitatea” ca acel ceva să se împlinească. Totodată, verbul „poate” indică (înseamnă) exact ceea ce este „posibil”.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Agenda CECCAR

Filiala CECCAR Constanța: Seminar cu reprezentanți ai AJFP pe teme de fiscalitate

Filiala Constanța a organizat, la 28 noiembrie a.c., un seminar pe teme de fiscalitate la care au participat, alături de membri, reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța – Chirața Lascu și Zoița Costea, consilieri superiori, președintele filialei, Gheorghe Ivașcu, directorul executiv, Vasile Buzoescu, și Constantin Cojocaru, șef al Biroului Stagiu și Dezvoltare Profesională Continuă.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Modificările aduse Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, dezbătute la Dolj

Noutăți din domeniul fiscal au captat atenția membrilor Filialei CECCAR Dolj marți, 29 noiembrie a.c., în cadrul unui seminar organizat de filială în colaborare cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Specialiști ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Dolj (AJFP) au prezentat și au dezbătut împreună cu membrii modificările aduse Codului fiscal și Codului de procedură fiscală.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Eveniment comun ACCA – Clubul Tinerilor Experți Contabili din România: Soft skills for the finance professional

Membri ai Clubului Tinerilor Experți Contabili din România (CTECR) și ai ACCA au participat marți, 15 noiembrie a.c., la primul eveniment comun intitulat Soft skills for the finance professional.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

O nouă generație de experți contabili a depus jurământul la Craiova

La Craiova a avut loc, la 24 noiembrie a.c., festivitatea de depunere a jurământului de către noii profesioniști contabili care au dobândit titlul de expert contabil în urma promovării examenului de aptitudini, sesiunea noiembrie 2016. Ceremonia organizată de Filiala CECCAR Dolj a avut loc în sala de cursuri „Constantin C. Demetrescu” din Craiova a filialei, avându-i ca invitați pe Mihail Antonescu, director în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, și pe Cezar Dragomir, consilier la Biroul local de expertize tehnice judiciare – Tribunalul Dolj.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

CECCAR, reprezentat la aniversarea ICPA Bulgaria

Institutul Contabililor Publici Autorizați (ICPA) din Bulgaria a organizat la Sofia, la 28 noiembrie a.c., o serie de manifestări dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea organismului profesional, cu aceeași ocazie fiind celebrați și 85 de ani de existență a auditului financiar și 25 de ani de la restaurarea profesiei de audit în Bulgaria.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

FEE: Dezbatere pe tema eticii profesionale și a curajului moral

Federația Experților Contabili Europeni (FEE) a organizat, la 23 noiembrie a.c., în colaborare cu Institutul Contabililor Autorizați din Scoția (ICAS), o reuniune pe tema eticii profesionale, eveniment la care a participat și reprezentantul profesiei contabile din România în Board-ul FEE. La baza ideii organizării acestei dezbateri a stat publicarea de către ICAS a documentului Curajul moral, care face parte din seria de documente Puterea lui Unu, publicate de institutul din Scoția, publicație care oferă îndrumări practice pentru profesioniștii contabili în situații ce prezintă dileme etice.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXIX)

Acum când în toate domeniile de activitate se scriu ultimele file ale bilanțului pe acest an, încheiem – și noi – serialul dedicat împlinirii a 95 de ani de existență a organizației profesionale a contabililor români. Cum este cunoscut, toate acțiunile inițiate în 2016 au fost consacrate acestei aniversări, în contextul desfășurării în luna septembrie a celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile din țara noastră.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

Sprijin pentru start-up-urile din Europa

Inițiativa Comisiei Europene (CE) privind înființarea și extinderea întreprinderilor își propune să ofere numeroșilor întreprinzători din Europa oportunitatea de a deveni întreprinderi de elită la nivel mondial. Inițiativa reunește toate posibilitățile pe care UE le oferă deja, cu un nou accent asupra investițiilor cu capital de risc, asupra legislației în materie de insolvență și asupra fiscalității.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

CGMB a aprobat înființarea unui incubator de afaceri pentru sprijinirea IMM-urilor

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat înființarea unui incubator de afaceri în cadrul proiectului „București Start-up”, în vederea sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii, acestea urmând să fie scutite de plata chiriei și a utilităților, informează News.ro. ...

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Direct de la sursă

Au intrat în vigoare măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă

Pachetul de măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă a intrat în vigoare de la 3 decembrie, după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 60/2016, potrivit unui comunicat emis de Executiv. Normele metodologice stabilesc modalitatea practică de acordare a primelor de activare, încadrare și instalare de care beneficiază la angajare persoanele fără un loc de muncă, precum și documentele în baza cărora se obțin aceste drepturi.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Indemnizații majorate cu 75% pentru invalizii, veteranii și văduvele de război

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate cu 75%, informează un comunicat emis de Executiv. Potrivit actului normativ, categoriile menționate vor primi indemnizații majorate, de la 1 ianuarie 2017.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Circularele ANAF vor fi publicate pe www.anaf.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va face publice, din 5 decembrie, pe site-ul propriu, la rubrica „Circulare ANAF”, circularele interne referitoare la procedurile de lucru și la modalitățile de aplicare a prevederilor legale. „Această măsură va contribui la creșterea transparenței activității instituționale, la crearea unui mecanism de comunicare activ între administrația fiscală și mediul economic și la asigurarea aplicării unitare a legislației fiscale în toate structurile subordonate ale ANAF”, precizează instituția, într-un comunicat.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

A doua rectificare bugetară din 2016. Priorități: sănătatea, investițiile, agricultura

Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an, ce include alocări financiare suplimentare, cu prioritate pentru sănătate, investiții, agricultură, politici și programe finanțate prin bugetele administrației publice locale.  Prin rectificarea bugetară se asigură sumele necesare plății integrale a drepturilor de asistență socială – indemnizații pentru creșterea copilului, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap –, plata drepturilor salariale aferente personalului bugetar, precum și plata pensiilor militare recalculate și restituirea sumelor cuvenite.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

În zece luni, deficit bugetar de  0,17% din PIB

Execuția bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 1,3 miliarde de lei, respectiv 0,17% din PIB, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 187,6 miliarde de lei, reprezentând 24,7% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, cauzate de reducerea unor taxe, în special a TVA.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

ANAF: Declarația 220 trebuie depusă în maximum 30 de zile de la semnarea contractului de închiriere

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, trebuie să completeze și să depună la ANAF Declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220), în maximum 30 de zile de la încheierea contractului. Declarația se depune odată cu înregistrarea la ANAF a contractului încheiat între părți.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Studiu: Majoritatea românilor consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie

Peste 75% dintre români consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie și venituri suficiente pentru un trai decent, ceea ce le permite să cumpere bunuri mai scumpe, chiar dacă acest lucru implică uneori sacrificii în alte domenii, arată un studiu efectuat de compania de cercetare Novel Research, la solicitarea Provident Financial România, citat de News.ro.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

S-a constituit Consiliul Național pentru Inovare și Antreprenoriat

Prin ordin al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice a fost aprobată componența Consiliului Național pentru Inovare și Antreprenoriat – CNIA, organism consultativ de nivel național, fără personalitate juridică, care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Revista presei economice

Un deceniu de apartenență a României la UE

Ziarul Financiar a inițiat o amplă campanie menită să marcheze împlinirea a 10 ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene. În suplimentul apărut vineri, 25 noiembrie a.c., editorialul semnat de redactorul-șef Sorin Pâslaru remarca următoarele: „Poate că unii cred că aderarea la UE a venit de la sine. De fapt, a fost voința unor lideri ai României de a îndrepta țara către Vest.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Piața muncii, confruntată cu deficitul de personal calificat

Ziarul Bursa din 25 noiembrie a.c. publică luările de poziție ale Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) cu prilejul lansării studiului privind analiza forței de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015. Prima constatare vizează existența unui număr mare de muncitori necalificați din economia națională.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Comentariul ediției

Impozitarea, în timp și spațiu

Teodor Brateș

Nu este dificil de sesizat că, în actuala campanie electorală, tema fiscalității ocupă un loc predilect. Cei mai mulți candidați se întrec în promisiuni privind reducerea taxelor și impozitelor, convinși că, în acest mod, atrag cu deosebire atenția alegătorilor și, astfel, automat, se multiplică intențiile favorabile de vot. Fără îndoială, fiscalitatea reprezintă un instrument esențial de stimulare a fenomenelor economico-sociale pozitive și de diminuare a celor negative.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Eveniment

„Ziua Economistului” și „Ziua Profesorului de Economie”

Alexandra Rizea

Tradițiile există, desigur, pentru a fi păstrate, deoarece transmit, din trecut spre prezent, numeroase mesaje, în centrul cărora se află efigia unor mari modele demne de a fi urmate. Însăși stabilirea datei de 23 noiembrie pentru marcarea „Zilei Economistului” și a „Zilei Profesorului de Economie” a fost și este un semn de profund respect față de înaintași.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Cariere. Drumul spre performanță

Rolurile și competențele profesioniștilor contabili, factori-cheie ai dezvoltării antreprenoriatului

Interviu cu ec. Luminița Chihai, președintele Filialei CECCAR Suceava: „Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a împărtăși câte ceva din experiența mea profesională. Apreciez în mod deosebit inițiativa redacției de a pune la dispoziția colegilor noștri o rubrică specială consacrată tocmai parcursului într-o profesie pe care am îmbrățișat-o cu toții cu determinare, cu dorința de a ne împlini personal într-o prestigioasă comunitate profesională.”

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Au început înscrierile pentru Accelerating Entrepreneurs 2017

EY lansează o nouă ediție a programului Accelerating Entrepreneurs, care se adresează viitorilor lideri de piață, companii antreprenoriale inovatoare aflate la început de drum, cu mare potențial de creștere. În cadrul programului, antreprenorii vor beneficia de consultanță din partea specialiștilor EY și de oportunitatea unui schimb de experiență cu antreprenori de top, de la nivel global, în cadrul evenimentului „Strategic Growth Forum”, care va avea loc în februarie 2017, la Roma.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Expert Mind, din Iași – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Iași

SC Expert Mind SRL și-a început activitatea în urmă cu 10 ani, dezvoltându-se treptat și ajungând să fie în prezent în topul celor mai bune companii locale din domeniul financiar-contabil, cu un portofoliu remarcabil de peste 500 de clienți și cu o echipă formată din 35 de profesioniști. Expert Mind oferă servicii complete de contabilitate pentru entități de diverse forme juridice. Compania vine în sprijinul IMM-urilor cu pachete integrate de servicii contabile, în domeniul resurselor umane, consultanță financiar-contabilă și fiscală.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Joint venture. Concept și studiu de caz – partea a II-a –

Cristian Marinescu

Asocierea de tip joint venture, care presupune un contract ferm între două sau mai multe persoane fizice și/sau juridice, fără însă a da naștere unei noi persoane juridice, poate fi forma ideală prin care agenții economici din aceeași țară sau din țări diferite participă cu anumite bunuri ori servicii din patrimoniul propriu în vederea exercitării în comun a unor activități comerciale, aducătoare de profit.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Regimul juridic al patrimoniului de afectațiune în lumina Codului civil

Charlotte Ene

Actualul Cod civil aduce cu sine o schimbare de paradigmă în sfera relațiilor de drept privat, îndeosebi prin abandonarea distincției dintre dreptul civil și dreptul comercial, una dintre consecințele majore constând în abrogarea Codului comercial, și îm­bră­țișarea unei viziuni unitare în care sunt integrați toți participanții la viața socială.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Curier legislativ

Proiect de îmbunătățire a procedurilor de insolvență pentru întregul teritoriu al UE

Comisia Europeană (CE) a prezentat săptămâna trecută, pentru prima dată, un set de norme europene privind insolvența întreprinderilor. „Această inițiativă va oferi întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți financiare mai multe oportunități pentru a-și restructura din timp activitatea, în scopul de a preveni falimentul și a evita disponibilizarea personalului angajat. Inițiativa va garanta că antreprenorii beneficiază de o a doua șansă de a face afaceri după un faliment.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Guvernul a introdus Registrul public de evidență a salariaților, după modelul REVISAL

Executivul a decis săptămâna trecută, printr-o hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților, introducerea Registrului general de evidență a personalului plătit din fonduri publice, care va fi gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), informează un comunicat emis de Guvern.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

S-au modificat formularele 101 și 120

Actul normativ care modifică formularele 101 Declarație privind impozitul pe profit și 120 Decont privind accizele a intrat în vigoare săptămâna trecută, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Așa cum am relatat într-un articol publicat în CECCAR Business Magazine, emiterea Ordinului președintelui ANAF nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și 120 „Decont privind accizele” a fost motivată de necesitatea adaptării la noile prevederi legale (Codul fiscal și Codul de procedură fiscală) a formularelor amintite.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Legislație comentată

CECCAR, Radu Ciobanu

Sursa: Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.902 din 10 octombrie 2016 pentru aprobarea Procedurii privind declararea veniturilor din ce­darea folosinței bunurilor și stabilirea impozitului datorat de către contribuabilii care ca­lifică aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente, publicat în Mo­nitorul Oficial nr. 807/13.10.2016

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Adeverința de venit va conține informații suplimentare privind veniturile brute realizate

Formularul Adeverință de venit pentru persoanele fizice a fost modificat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 3.396/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 954/25.11.2016. Modificările vizează, așa cum am menționat în numărul anterior al CECCAR Business Magazine, introducerea unor informații suplimentare privind venitul brut realizat din salarii obținute pentru creare de programe pentru calculator, pentru cercetare-dezvoltare aplicativă și/sau dezvoltare tehnologică, din pensii mai mici decât plafonul de impozitare și din salarii obținute de persoanele fizice cu dizabilități grave sau accentuate.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

440 lei, suma lunară acordată sub formă de tichete de creșă

Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice a emis, la 15 noiembrie, Ordinul nr. 2.162/2016 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul II al anului 2016, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial (nr. 942/23.11.2016). Actul normativ prevede că începând cu luna noiembrie, pentru semestrul al II-lea al anului 2016, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă este de 440 lei.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Legea privind diminuarea risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede vânzarea la preț redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, a fost publicată recent în Monitorul Oficial (nr. 934/21.11.2016). Propunerea legislativă a fost respinsă inițial de Senat, dar adoptată de Camera Deputaților.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Tinerii fermieri vor putea primi, în concesiune sau în arendă, terenuri de la stat

Absolvenții unei instituții de învățământ de profil agricol, cu vârsta de până în 40 de ani, pot să primească terenuri de la stat în concesiune sau în arendă, în vederea înființării de ferme, potrivit unui act normativ care a intrat în vigoare săptămâna trecută. Legea nr. 226/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 937/22.11.2016).

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Proiecte aflate în dezbatere publică

Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de hotărâre a Guvernului pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, Proiect privind Strategia programului „Prima casă”.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Breviar statistic

După zece luni din 2016, soldul creditului neguvernamental a ajuns la 218,754 miliarde lei

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în octombrie 2016 cu 0,9% (0,4% în termeni reali) față de luna anterioară, până la nivelul de 218,754 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 1,2% (0,8% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 0,4% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,8%).

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

488.210 companii în domeniul economic în 2015

La sfârșitul anului trecut, în România erau active 488.210 companii în domeniul economic, cu 1% mai multe față de anul 2014, acestea având în total peste 3,92 milioane angajați și o cifră de afaceri cumulată de 1180 miliarde lei, arată ancheta structurală în întreprinderi pe anul 2015, publicată de Institutul Național de Statistică (INS) și citată de News.ro.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

703.509 tranzacții imobiliare în primele trei trimestre

În primele nouă luni ale anului 2016 au fost înregistrate, la nivel național, 703.509 tranzacții imobiliare, cu peste 56.000 mai multe față de perioada ianuarie-septembrie 2015, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În septembrie 2016, au fost tranzacționate 85.838 de imobile în toată țara, în creștere cu peste 1200 față de luna precedentă. Comparativ cu septembrie 2015, numărul tranzacțiilor a crescut cu aproape 7500.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Conectarea la era digitală

Noi „poli” de creștere tehnologică a României

Recent, a avut loc o amplă dezbatere intitulată „Noul Iași. Capitala Moldovei ca pol major de creștere tehnologică a României”, prilej de analiză a stadiului actual și perspectivelor apariției și consolidării unor centre de promovare a progresului științifico-tehnic după modelul „Silicon Valley”. Prin noile investiții în domeniul IT, s-a lărgit aria de acțiune a ceea ce se numește îndeobște „un pol de creștere tehnologică”, respectiv hub-uri IT.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Companiile de software de pe piețele emergente: provocări pentru depășirea fazei de start-up

PwC, în colaborare cu International Data Corp., a clasificat primele 30 de companii de software provenind din piețele emergente și a identificat câteva caracteristici interesante. Acestea au unele însușiri comune, cum ar fi experiența și înțelegerea piețelor locale și avantaje comune (structuri de costuri reduse, cultura antreprenorială, demografie) și se confruntă cu aceleași provocări (cum ar fi distanța, accesul la finanțare, nivelul de încredere). Liderii companiilor respective au depășit obstacolele și au maximizat avantajele pentru a-și face firmele cunoscute fie drept competitori redutabili, fie ca parteneri de valoare.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Roza vânturilor

Peste 3.000 de militari la parada de 1 Decembrie

Peste 3.000 de militari vor participa la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României de la Parcul Arcul de Triumf din Capitală, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat de presă. Parada este programată să înceapă la ora 11.00. Alături de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații vor participa militari din mai multe țări aliate sau partenere: Marea Britanie, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania și SUA.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Bookfest sărbătorește Ziua Națională la Brașov

Numeroase reduceri substanțiale și alte oferte îi așteaptă pe vizitatorii Salonului de Carte Bookfest Brașov, programat să se desfășoare în perioada 1-4 decembrie în Aula Universității „Transilvania”. Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, împreună cu Fundația AIDA, sub egida Federației Editorilor din România.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016

Muzeul Vârstelor va fi inaugurat în Casa Filipescu-Cesianu

Muzeul Vârstelor, singurul muzeu cu profil antropologic din București, are programată inaugurarea în Casa Filipescu-Cesianu la 19 decembrie, informează News.ro. Potrivit sursei citate, muzeul își propune să arate cum au evoluat generațiile de-a lungul ultimilor 300 de ani, de la începutul epocii fanariote și până în perioada contemporană.

Nr. 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.