La început a fost cuvântul...

Calculul economic și cota de piață

Calculul economic şi cota de piaţă

Într-o publicaţie de profil se afirmă că, în cazul unei mari companii de bricolaj, „cota de piaţă a depins şi depinde de volumul cifrei ei de afaceri”. În termeni lingvistici, o astfel de formulare se numeşte tautologie, adică – sub aspect logic – mai multe cuvinte ale unei propoziţii sau ale unei fraze au aceeaşi semnificaţie. Este limpede că taman „volumul cifrei de afaceri” dă şi dimensiunea „cotei de piaţă”, fiind parte a unui întreg.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Agenda CECCAR

CECCAR Dâmbovița organizează seminarul Noutăţi legislative privind concedii medicale şi indemnizaţii

CECCAR Dâmboviţa organizează seminarul Noutăţi legislative privind concedii medicale şi indemnizaţii

Filiala Dâmboviţa a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează joi, 11 mai, începând cu ora 14.00, în colaborare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, seminarul cu tema Noutăţi legislative privind concedii medicale şi indemnizaţii.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

CECCAR Călărași: Noi acte normative cu incidență în fiscalitate

CECCAR Călăraşi: Noi acte normative cu incidenţă în fiscalitate

Membrii Filialei CECCAR Călăraşi pot participa miercuri, 10 mai a.c., începând cu ora 14.30, la seminarul gratuit cu tema Noi acte normative cu incidenţă în fiscalitate. Camelia Malama, vicepreşedinte al Consiliului Superior al CECCAR, şi Ioana Bogdanoff, din partea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Călăraşi – Asistenţă contribuabili, vor dezbate, împreună cu participanţii la seminar, aspecte privind noutăţile legislative din domeniul fiscal.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Noua formă a Standardului profesional nr. 35. Expertiza contabilă judiciară

Noua formă a Standardului profesional nr. 35. Expertiza contabilă judiciară

La sediul Filialei CECCAR Bucureşti a avut loc miercuri, 26 aprilie a.c., seminarul cu tema Noua formă a Standardului profesional nr. 35. Expertiza contabilă judiciară. Cu acest prilej, membri ai filialei au dezbătut, alături de preşedintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert ...

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

CECCAR Ialomița: Programul Start-Up Nation România, prezentat mediului de afaceri local

CECCAR Ialomiţa: Programul Start-Up Nation România, prezentat mediului de afaceri local

Membri ai Filialei CECCAR Ialomiţa şi antreprenori de la nivel local au participat, la 20 aprilie a.c., la acţiunea pe care filiala a organizat-o în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, eveniment ce a prezentat programul Start-Up Nation România. Dragoş Slăniceanu, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa, şi Roman Mihuţ, consultant, au oferit detalii participanţilor privind finanţările prin programul amintit.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

CECCAR Dolj: Seminar de fiscalitate, în colaborare cu DGRFP Craiova

CECCAR Dolj: Seminar de fiscalitate, în colaborare cu DGRFP Craiova

La Dolj a avut loc, la 27 aprilie a.c., un seminar pe teme de fiscalitate, organizat de filiala teritorială a CECCAR în colaborare cu Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova. Viorel Ghencea, şeful Biroului asistenţă contribuabili AJFP Dolj, şi Camelia Elisa Cioroianu, consilier în cadrul aceleiaşi instituţii, împreună cu Aura Buricea, consilier din partea Administraţiei Contribuabililor Mijlocii Dolj, au prezentat aspecte din sfera fiscalităţii şi au răspuns întrebărilor participanţilor.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Conducerea CECCAR, prezentă la întâlnirea contabililor desfășurată la Covasna

Conducerea CECCAR, prezentă la întâlnirea contabililor desfăşurată la Covasna

Preşedintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, şi directorul general executiv al Corpului, lect. univ. dr. Florin Dobre, au participat recent la o întâlnire a contabililor şi oamenilor de afaceri desfăşurată la Covasna. Tema întâlnirii, Fiscalitate redusă, întreprinderi eficiente, a adus în atenţia celor prezenţi măsurile de relaxare fiscală, dintre care amintim scăderea impozitului pe dividende, scutirea de la impozit a profitului reinvestit, precum şi efectul pe care îl au în activitatea desfăşurată de entităţile economice.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

CECCAR Constanța: Dezbateri cu reprezentanți ai DGRFP

CECCAR Constanţa: Dezbateri cu reprezentanţi ai DGRFP

Profesionişti contabili din Constanţa au participat recent la o masă rotundă cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP), prilej cu care au dezbătut principalele noutăţi legislative ce implică activitatea pe care o desfăşoară.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

CECCAR Dâmbovița: Noutăți legislative privind ocuparea forței de muncă

CECCAR Dâmboviţa: Noutăţi legislative privind ocuparea forţei de muncă

La Târgovişte a avut loc, la sfârşitul lunii martie, o masă rotundă cu tema Noutăţi legislative privind ocuparea forţei de muncă. Au participat la întrunirea organizată de Filiala CECCAR Dâmboviţa experţi contabili şi contabili autorizaţi din judeţ, reprezentanţi ai AJOFM, precum şi Gabriela Anghel, preşedintele Consiliului filialei, Marilena Dumitrescu, vicepreşedinte, şi Doina Leuştean, director executiv.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Rolul expertizei contabile în procesul arbitral, dezbătut la Târgoviște

Rolul expertizei contabile în procesul arbitral, dezbătut la Târgovişte

Arbitri şi experţi contabili s-au întâlnit, la începutul lunii aprilie, la sediul Filialei CECCAR Dâmboviţa cu prilejul unei mese rotunde organizate de filială. La reuniunea cu tema Rolul expertizei contabile în procesul arbitral au participat Rodica Vlaicu, preşedintele Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat, Gabriela Anghel, preşedintele CECCAR Dâmboviţa, Aurel Goglea, preşedintele Comisiei de disciplină a filialei, Doina Leuştean, director executiv.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Accountancy Europe: Ședința Grupei de lucru Etică

Accountancy Europe: Şedinţa Grupei de lucru Etică

Membrii Grupei de lucru Etică a Accountancy Europe s-au reunit în şedinţă, la începutul lunii aprilie, pentru a discuta aspecte de actualitate pentru etica profesională. La întrunirea desfăşurată la Bruxelles a fost prezent şi reprezentantul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România în această grupă. 

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Direct de la sursă

Implementarea de către statele membre a Noilor regulamente de audit ale UE

Implementarea de către statele membre a Noilor regulamente de audit ale UE

La nouă luni după termenul de implementare a Noilor regulamente de audit ale UE, Accountancy Europe prezintă un raport al stadiului acestui proces în 31 de state europene (28 de state membre UE, plus Norvegia şi Islanda). Documentul furnizează o imagine de ansamblu asupra măsurilor luate de statele membre în vederea implementării noilor dispoziţii privind alte servicii decât cele de audit, rotaţia obligatorie a firmei de audit şi organizarea supravegherii publice, conform datelor disponibile la data realizării studiului.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Noi reglementări europene privind protecția datelor

Noi reglementări europene privind protecţia datelor

Aşa cum a anunţat Accountancy Europe într-un recent buletin de ştiri, noi reglementări europene privind protecţia datelor vor intra în vigoare la 25 mai 2018, reglementări ce se vor aplica tuturor entităţilor care utilizează informaţii cu caracter personal, fie că sunt în format electronic, fie în format tipărit.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Studiu Accountancy Europe: Barometru tehnologic

Studiu Accountancy Europe: Barometru tehnologic

Accountancy Europe a publicat recent un studiu referitor la cele mai noi evoluţii tehnologice şi despre impactul acestora asupra profesiei contabile (Technology Barometer). Rezultatele studiului se bazează pe răspunsurile primite din partea a 36 de organisme membre din întreaga Europă.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Eveniment dedicat investitorilor: O mai bună comunicare pe piețele financiare – diverse perspective

Eveniment dedicat investitorilor: O mai bună comunicare pe pieţele financiare – diverse perspective

La sfârşitul lunii martie, Fundaţia IFRS şi Institutul Analiştilor Financiari Autorizaţi (CFA) au organizat la Londra un eveniment comun dedicat investitorilor, cu tema O mai bună comunicare pe pieţele financiare – diverse perspective. Cu acest prilej a fost analizată, din diverse perspective, comunicarea actuală şi viitoare pe pieţele financiare, discuţiile fiind conduse de Helena Morrissey, preşedintele Investment Association, Russ Houlden, director financiar – United Utilities, Gary Baker, directorul regional al Institutului CFA pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Hans Hoogervorst, preşedintele IASB, şi Lena Komileva, economist. 

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

EFAA: IFRS-urile și tratamentul contabil al întreprinderilor mici și mijlocii

EFAA: IFRS-urile şi tratamentul contabil al întreprinderilor mici şi mijlocii

Federaţia Europeană a Contabililor şi Auditorilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii (EFAA) a prezentat raportul Efectul de domino – IFRS-urile şi contabilitatea IMM-urilor cu prilejul unei mese rotunde ce a avut loc recent la Bruxelles. Întrunirea a reunit părţi interesate din profesia contabilă europeană, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România fiind, de asemenea, reprezentat la eveniment.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Conferința Științifică Internațională: Contabilitatea și profesia contabilă în era provocărilor

Conferinţa Ştiinţifică Internaţională: Contabilitatea şi profesia contabilă în era provocărilor

La Chişinău a avut loc, în zilele de 5 şi 6 aprilie a.c., a VI-a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale, organizată de Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) şi Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (ACAP), cu sprijinul ACCA şi KPMG Moldova. Evenimentul marchează Ziua profesională a contabilului din Republica Moldova, celebrată la 4 aprilie, şi este dedicat promovării rezultatelor cercetării în domeniile contabilităţii, auditului şi analizei economice, atât pentru mediul academic, cât şi pentru practicieni.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Fondul European pentru Investiții: Criza capitalului de risc pentru întreprinderile europene în expansiune

Fondul European pentru Investiţii: Criza capitalului de risc pentru întreprinderile europene în expansiune

Fondul European pentru Investiţii (AFME) a elaborat raportul Criza capitalului de risc pentru întreprinderile europene în expansiune, publicat recent pe site-ul Accountancy Europe. Obiectivul lucrării, după cum se menţionează în cuvântul-înainte, este de a explica situaţia de pe piaţa financiară pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană care sunt în expansiune, precum şi provocările cu care se confruntă acestea în procesul de accesare a fondurilor necesare în etapele iniţiale. 

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Analiză a regulilor globale și a situației actuale a reglementărilor financiare

Analiză a regulilor globale şi a situaţiei actuale a reglementărilor financiare

Revista online Financial News a publicat un articol în care se prezintă un rezumat al declaraţiilor făcute de Svein Andresen, secretar general al Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB), cu privire la situaţia actuală a reglementărilor financiare. În articolul menţionat, promovat de IFAC în Buletinul său de ştiri lunar, Svein Andresen consideră că „fără un corp comun minim de standarde, sistemele care sunt implementate azi, de care beneficiază toată lumea, nu pot fi nişte sisteme viabile”. 

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Noutăți publicate pe Rețeaua de cunoștințe globale a IFAC

Noutăţi publicate pe Reţeaua de cunoştinţe globale a IFAC

Noutăţile şi articolele publicate pe Reţeaua de cunoştinţe globale a IFAC sunt acum disponibile şi pe pagina Federaţiei Internaţionale a Contabililor. Dintre cele mai relevante titluri amintim: Reinventarea managementului riscurilor întreprinderii şi a auditului intern: contabilii trebuie să fie iniţiatorii unor schimbări dramatice (...)

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Proiect: Bursele de merit olimpic internațional, acordate și elevilor care obțin mențiuni la astfel de competiții

Proiect: Bursele de merit olimpic internaţional, acordate şi elevilor care obţin menţiuni la astfel de competiţii

Guvernul a modificat unele condiţii de acordare a burselor de merit olimpic internaţional pentru elevii premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale, astfel încât de aceste burse să beneficieze şi elevii care obţin menţiuni la respectivele competiţii, indiferent de disciplina de învăţământ.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

A fost lansată inițiativa Sate inteligente. Se urmărește crearea de grupuri tematice axate pe întreprinderi rurale inteligente

A fost lansată iniţiativa Sate inteligente. Se urmăreşte crearea de grupuri tematice axate pe întreprinderi rurale inteligente

Comisarii europeni Corina Creţu – politică regională, Phil Hogan – agricultură şi dezvoltare rurală, şi Violeta Bulc – transporturi au lansat recent iniţiativa Sate inteligente. „Această idee datează de acum doi ani, când, împreună cu colegul meu, comisarul Phil Hogan, ne-am gândit la o iniţiativă care să vizeze satele.”

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Executivul finanțează realizarea unui studiu privind românii din diaspora

Executivul finanţează realizarea unui studiu privind românii din diaspora

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, plata unei contribuţii financiare de 75.000 euro la bugetul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru realizarea unui studiu privind comunităţile româneşti din străinătate. „Acordul privind realizarea studiului a fost semnat la 6 martie 2017, între Ministerul Afacerilor Externe şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, iar partea română are la dispoziţie trei luni pentru a notifica OCDE cu privire la finalizarea procedurilor interne care să permită intrarea în vigoare a acordului”, precizează Executivul, într-un comunicat.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Breviar statistic

MFP: Excedent bugetar de 1,52 miliarde de lei în primul trimestru

MFP: Excedent bugetar de 1,52 miliarde de lei în primul trimestru

Execuţia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,52 miliarde de lei, reprezentând 0,19% din PIB, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat, care însumează 59,53 miliarde lei şi reprezintă 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

BNR: Balanța de plăți și datoria externă – februarie 2017

BNR: Balanţa de plăţi şi datoria externă – februarie 2017

În perioada ianuarie-februarie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 204 milioane euro, comparativ cu un deficit de 139 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2016, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 243 milioane euro, balanţa serviciilor şi balanţa veniturilor secundare s-au încheiat cu excedente mai mici cu 90 milioane euro, respectiv cu 50 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare a devenit excedentară.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 de ani), 61,6% în 2016

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 de ani), 61,6% în 2016

Anul trecut, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 de ani) a fost de 61,6%, în creştere faţă de anul anterior cu 0,2 puncte procentuale, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ca în anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (69,7%, faţă de 53,3% la femei). Pe medii de rezidenţă, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban (62,6%, faţă de 60,2% în mediul rural).

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Eurostat: România, cea mai scăzută inflație anuală din UE, în martie

Eurostat: România, cea mai scăzută inflaţie anuală din UE, în martie

Ţara noastră a înregistrat în luna martie cea mai scăzută inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 0,4%, în timp ce la nivelul UE a fost de 1,6%, iar în zona euro, de 1,5%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat, citate de News.ro. Niveluri scăzute ale indicatorului au mai consemnat Irlanda şi Olanda, ambele de 0,6%.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Semnal editorial

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

Normele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediţia 2016, traduse şi republicate de CECCAR

În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menţinând în acelaşi timp un parteneriat strâns şi constructiv cu toate părţile interesate, în special cu normalizatorul român şi cu ...

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Prim-plan decizional

Programul România educată

Programul România educată

Proiectul România educată intră în a doua etapă, prin constituirea, de către Administraţia Prezidenţială, a şapte grupuri de lucru pe teme care au întrunit un nivel ridicat de interes în dezbaterile anului 2016. Informaţia a fost furnizată de Ligia Deca, consilier de stat în Departamentul Educaţie şi Cercetare din Administraţia Prezidenţială.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Document

Evaluare BNR: Optimism prudent

Evaluare BNR: Optimism prudent

Banca Naţională a României a dat publicităţii minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din luna aprilie a.c. În document se arată că, în cadrul şedinţei, Consiliul de administraţie a discutat şi a adoptat decizia de politică monetară pe baza datelor şi analizelor privind evoluţiile macroeconomice, financiare şi monetare curente şi de perspectivă prezentate de direcţiile de specialitate şi a altor informaţii interne şi externe disponibile.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Analize și sinteze

Comisia Națională de Prognoză reconfirmă estimarea privind creșterea PIB în acest an cu 5,2%

Comisia Naţională de Prognoză reconfirmă estimarea privind creşterea PIB în acest an cu 5,2%

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a dat publicităţii varianta „de primăvară” privind evoluţia economiei româneşti în acest an şi până în 2020 inclusiv. Astfel, instituţia reconfirmă prognoza „de iarnă“, prin care estima că, în 2017, produsul intern brut va creşte cu 5,2%. Cum este firesc, acest „total” a rezultat din însumarea contribuţiilor preconizate ale ramurilor principale din economia românească.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Comentariul ediției

Șansele economiei românești de a rămâne pe podiumul UE

Şansele economiei româneşti de a rămâne pe podiumul UE

Teodor Brateş

Cel puţin două foarte recente documente sunt de natură a aduce un consistent plus de substanţă analizelor referitoare la evoluţia economiei româneşti şi la perspectivele ei pe termen scurt. Am în vedere revizuirea pe o scară superioară a estimărilor Fondului Monetar Internaţional privind creşterea economică în România pe anul în curs şi minuta referitoare la dezbaterea din 5 aprilie a.c. în Consiliul de administraţie al BNR a unor teme esenţiale de politică monetară, tot în contextul evoluţiilor de ansamblu ale economiei noastre naţionale.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Eveniment

Campionatele Europene de Gimnastică: România, din nou la cote înalte de performanță

Campionatele Europene de Gimnastică: România, din nou la cote înalte de performanţă

Alexandra Rizea

Interesul cu care au fost urmărite Campionatele Europene de Gimnastică desfăşurate la Cluj-Napoca este pe deplin explicabil: avem parte, destul de rar, de manifestări sportive internaţionale de amploare găzduite de ţara noastră, iar atunci când se organizează astfel de manifestări, ele depăşesc cu mult domeniul specific, constituindu-se în teste ale ospitalităţii, ale prestigiului nostru naţional.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Cariere. Drumul spre performanță

Ne adaptăm la exigențele erei digitale, astfel încât să ținem pasul cu cerințele actuale și de perspectivă ale pieței serviciilor contabile

Ne adaptăm la exigenţele erei digitale, astfel încât să ţinem pasul cu cerinţele actuale şi de perspectivă ale pieţei serviciilor contabile

Interviu cu Laviniu Buda, expert contabil, expert evaluator, membru al Filialei CECCAR Bihor: „În momentul în care am promovat examenul de licenţă şi am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, în anul 2000, nu aveam intenţia de a mă îndrepta spre profesia contabilă şi, probabil, cel mai important, sau cel puţin primul pas făcut spre profesia contabilă, a fost undeva prin primăvara anului 2005, când am decis să-mi folosesc timpul de după serviciu în firma unui fost coleg de facultate, care avea calitatea de expert contabil.”

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

ES CONSULTING SRL – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Sibiu

ES CONSULTING SRL – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Sibiu

ES CONSULTING este o societate din Sibiu care oferă servicii de contabilitate, expertiză contabilă, consultanţă fiscală, salarizare-personal, audit financiar, lichidări şi radieri de entităţi. Serviciile puse la dispoziţie acoperă o gamă largă din necesităţile pe care le au firmele.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Amortizare contabilă versus amortizare fiscală

Amortizare contabilă versus amortizare fiscală

Lucian Cernuşca

Articolul de faţă face o scurtă prezentare a conceptelor de amortizare conta­bi­lă şi amortizare fiscală, precum şi a diferenţelor dintre acestea. Problematica supusă aten­ţiei se referă la analiza amortizării din perspectiva referenţialelor contabile european şi internaţional, precum şi a Codului fiscal.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Curier legislativ

Noi clarificări privind normele de aplicare a Codului fiscal

Noi clarificări privind normele de aplicare a Codului fiscal

Guvernul a modificat şi a completat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal în ceea ce priveşte impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe venit, contribuţiile sociale obligatorii şi taxa pe valoarea adăugată. Potrivit reprezentanţilor Executivului, modificările aduc clarificări şi exemple de punere în aplicare a măsurilor introduse prin OUG nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal şi prin OUG nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Guvernul a aprobat Tezele prealabile ale proiectului Codului finanțelor publice locale

Guvernul a aprobat Tezele prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale

Tezele prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale au fost aprobate de Guvern, printr-o hotărâre. Proiectul Codului finanţelor publice locale îşi propune să sistematizeze şi să concentreze, într-o structură unitară, reglementările din domeniul finanţelor publice locale, subordonate principiilor descentralizării financiare şi autonomiei locale, respectiv: finanţele publice locale, criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, administrarea impozitelor şi taxelor locale, procedura fiscală locală.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

ANAF: Procedura de administrare și monitorizare a marilor contribuabili

ANAF: Procedura de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat Procedura de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili, aprobată recent prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.023/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 277/20.04.2017.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Normele de aplicare a Legii privind impozitul specific unor activități, publicate în Monitorul Oficial

Normele de aplicare a Legii privind impozitul specific unor activităţi, publicate în Monitorul Oficial

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi au fost aprobate prin ordin comun al ministrului turismului şi ministrului finanţelor publice şi publicate în Monitorul Oficial (Ordinul nr. 264/464/2017, apărut în MO nr. 266/14.04.2017). 

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Noi prevederi pentru soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare

Noi prevederi pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare

Procedura de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare a fost modificată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un act normativ emis recent. Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.232/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 262/13.04.2017 şi se va aplica începând cu deconturile cu sume negative de TVA depuse după 1 mai a.c. 

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

MFP: Proiect de ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora

MFP: Proiect de ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat un proiect de ordin care prezintă comunicarea în procedura de instituire electronică a popririi asupra conturilor bancare. Proiectul stabileşte că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va transmite către bănci actele de executare în format PDF, cu XML anexat.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

În dezbatere publică, Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată

În dezbatere publică, Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică normele de aplicare a legii care oferă clienţilor posibilitatea de a retrage maximum 200 lei în momentul plăţii prin card a contravalorii unor bunuri sau servicii. Proiectul clarifică etapele pe care trebuie să le parcurgă şi documentele pe care trebuie să le emită comercianţii.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Termenul de plată retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, prelungit

Termenul de plată retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale, prelungit

Persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-şi plătească retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la 31 decembrie 2017.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Piața de capital

Bursa de Valori București a organizat, la New York, Romania Investors Day

Bursa de Valori Bucureşti a organizat, la New York, Romania Investors Day

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat, pentru a treia oară consecutiv la New York, conferinţa anuală Romania Investors Day. La eveniment – desfăşurat la 19 aprilie a.c. – 43 de reprezentanţi de la 32 de fonduri de investiţii, care administrează peste 750 de miliarde de dolari, s-au întâlnit cu 13 companii româneşti, potrivit unui comunicat al BVB.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Fonduri europene

Modificarea Ghidului General al solicitantului pentru POR 2014-2020

Modificarea Ghidului General al solicitantului pentru POR 2014-2020

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis recent ordinul de modificare a Ghidului General al solicitantului pentru POR 2014-2020, ce conţine condiţii generale pentru accesarea fondurilor în cadrul programului. Astfel, principalele modificări prevăd: modificarea prevederilor ghidului cu privire la preponderenţa procesului competitiv al apelurilor lansate în cadrul POR 2014-2020  (...)

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Bugetul Orizont 2020, suplimentat cu 200 milioane de euro

Bugetul Orizont 2020, suplimentat cu 200 milioane de euro

Parlamentul European a aprobat recent suplimentarea cu 200 milioane de euro a bugetului pentru Orizont 2020, programul UE de finanţare a cercetării şi inovării. „Decizia a fost adoptată pe baza unui compromis, la care s-a ajuns împreună cu statele membre, în ceea ce priveşte evaluarea intermediară a bugetului UE.”

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Autoritățile de Management au acum posibilitatea să contracteze proiecte în MySMIS2014

Autorităţile de Management au acum posibilitatea să contracteze proiecte în MySMIS2014

Serviciul Coordonare SMIS din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a anunţat că, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a pus la dispoziţia Autorităţilor de Management (AM) şi viitorilor beneficiari de fonduri europene modulele de contractare şi de achiziţii pentru proiectele depuse şi evaluate în MySMIS2014.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Conectarea la era digitală

Firmele de contabilitate și securitatea cibernetică

Firmele de contabilitate şi securitatea cibernetică

Într-un recent articol publicat de revista online Accountancy Age şi promovat de IFAC Knowledge Gateway, Stephen Franklyn, director al Lithium Services şi specialist în externalizarea tehnologiilor şi asistenţei IT, discută despre motivele pentru care firmele de contabilitate trebuie să perceapă securitatea cibernetică drept o prioritate pentru activităţile lor zilnice şi pentru succesul pe termen lung al afacerii lor, recomandând şi câţiva paşi pentru protecţia datelor şi a reputaţiei unei firme.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Aplicația Messenger Lite, disponibilă și în România

Aplicaţia Messenger Lite, disponibilă şi în România

Messenger Lite, versiunea simplificată a aplicaţiei Facebook Messenger, este acum disponibilă, cu câteva excepţii, la nivel global, potrivit unui anunţ al companiei, citat de News.ro. Începând de vineri, aplicaţia este disponibilă în peste 130 de ţări, inclusiv în România.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Asigurătorii vor investi semnificativ în sistemele de asistență virtuală a clienților, în următorii trei ani

Asigurătorii vor investi semnificativ în sistemele de asistenţă virtuală a clienţilor, în următorii trei ani

Companiile de asigurări vor investi masiv în sistemele de asistenţă virtuală a clienţilor, fiind tot mai probabil ca un robot să răspundă întrebărilor clienţilor, în locul unui angajat, potrivit unui studiu realizat de compania Accenture, transmite Bloomberg, citat de News.ro. Aproximativ două treimi dintre asigurători folosesc deja asistenţii virtuali bazaţi pe inteligenţa artificială, se arată în raportul firmei de consultanţă.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Google Translate: Traduceri mai precise în limba română, printr-o nouă tehnologie

Google Translate: Traduceri mai precise în limba română, printr-o nouă tehnologie

Google Translate a început să utilizeze o nouă tehnologie, disponibilă acum şi pentru traducerile din română în engleză şi invers: „traducerea neurală” (în original, „neural translation”), a anunţat compania. „Traducerea neurală este mult mai bună decât vechiul sistem bazat pe traducerea de cuvinte disparate şi bucăţi de text, întrucât acum sunt traduse frazele întregi.”

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Expoziție tehnologizată de locuințe

Expoziţie tehnologizată de locuinţe

În perioada 5-7 mai a.c. va avea loc, la Băneasa Shopping City, expoziţia de locuinţe Imobiliarium. Peste 60 de dezvoltatori imobiliari îşi vor prezenta oferta la eveniment, iar vizitatorii vor avea ocazia să exploreze spaţiul locuinţelor din oferte cu ajutorul ochelarilor VR, puşi la dispoziţie de expozanţi. Potrivit organizatorilor, accesul vizitatorilor la eveniment este gratuit pe baza înregistrării online pe www.imobiliarium.ro, până la 4 mai.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Roza vânturilor

Festivalul Unfinished aduce la București peste 20 de lideri creativi, antreprenori și artiști internaționali

Festivalul Unfinished aduce la Bucureşti peste 20 de lideri creativi, antreprenori şi artişti internaţionali

Sala Dalles din Bucureşti va găzdui, în perioada 25-28 mai, Festivalul Unfinished. Este un festival hibrid aflat la intersecţia dintre fotografie, artă, tehnologie şi antreprenoriat. Tema principală a acestui an este impactul pe care creativitatea îl poate avea în dezvoltarea pozitivă a comunităţilor şi societăţii în care trăim.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Nottara 70 – șapte decenii de profesionalism, talent și pasiune

Nottara 70 – şapte decenii de profesionalism, talent şi pasiune

Teatrul Nottara sărbătoreşte 70 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente care vor avea loc în perioada 14-21 mai. Sub sloganul Nottara 70 – mai tânăr ca niciodată se vor prezenta unele dintre cele mai renumite producţii ale instituţiei şi sunt programate numeroase manifestări conexe.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

East European Comic Con

East European Comic Con

A V-a ediţie a East European Comic Con (EECC), unul dintre cele mai mari evenimente dedicate benzilor desenate, pasionaţilor de filme, seriale şi jocuri video, va avea loc la Romexpo, în perioada 5-7 mai. Întâlniri cu actorii preferaţi şi concursuri de cosplay îi aşteaptă pe vizitatori la EECC 2017. Şi-au anunţat prezenţa la Bucureşti actori din seriale celebre precum Game of Thrones / Urzeala tronurilor, Stargate SG-1, Lord of the Rings / Stăpânul Inelelor

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Muzeul Național Cotroceni va fi deschis vizitatorilor, de 1 mai

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis vizitatorilor, de 1 mai

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis vizitatorilor în ziua de 1 mai şi propune publicului bucureştean o incursiune în istorie şi istoria artei decorative, prin vizitarea expoziţiei permanente şi a celor temporare, informează News.ro.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017

Publicații de specialitate

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediţie oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediţia amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual şi dispoziţii) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaţionale de Contabilitate (IAS) şi al Interpretărilor SIC şi IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoţesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii şi opinii contrare.

  Nr. 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.