
Rolul jucat de femeile române în Primul Război Mondial, prezentat într-un volum lansat la Editura Polirom
Numărul 9, 14-20 martie 2017 » Roza vânturilor
Volumul Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, scris de istoricul Alin Ciupală și apărut recent la Editura Polirom, va fi lansat marți, 14 martie, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, informează un comunicat publicat pe site-ul editurii. Evenimentul, programat să înceapă la ora 18.00, îi va avea ca invitați, alături de autor, pe Laura Grünberg și Zoltán Rostás. Moderatorul discuțiilor va fi Valentin Protopopescu.
Cartea prezintă implicarea României în desfășurarea primei conflagrații mondiale din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susținerea efortului de război al țării. Sunt trecute în revistă acțiunile desfășurate de numeroase personalități ale vremii, cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Știrbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare și conducătoare ale unor societăți implicate în organizarea spitalelor de campanie și a trenurilor sanitare, înființarea de grădinițe pentru copii, orfelinate, cantine sau în găsirea unor soluții pentru ușurarea vieții prizonierilor români din lagărele din străinătate și a răniților din spitale. Volumul prezintă și contribuția reginei Maria, care încă din perioada neutralității României a inițiat pregătirea unei baze de sprijinire a efortului de război din punct de vedere medical și logistic.
Sunt abordate, totodată, și aspecte legate de viața socială a femeilor din perioada respectivă, autorul arătând modul în care activitatea desfășurată de ele în Primul Război Mondial a determinat modificarea statutului femeii în societatea epocii.
Potrivit sursei citate, volumul va fi disponibil în curând și în format digital. Mai multe informații se găsesc pe site-ul editurii.
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale