
România a beneficiat cel mai mult de intrările de fonduri de pe urma transferurilor personale
Numărul 45, 17-23 nov. 2020 » Analize și sinteze
Sumele de bani trimise de rezidenții din UE către țări din afara Uniunii Europene, denumite transferuri personale, s-au ridicat la 33,2 miliarde de euro în 2019, în creștere comparativ cu 30,8 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce intrările în UE au totalizat 13 miliarde de euro, pe plus față de 12,4 miliarde de euro în anul anterior, determinând un sold negativ pentru Uniunea Europeană, de minus 20,2 miliarde de euro, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cea mai mare parte a transferurilor personale constau în fluxuri de bani trimise de migranți în țările lor de origine.
Anul trecut, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost România (3,7 miliarde de euro), Portugalia (3,6 miliarde de euro), Polonia (trei miliarde de euro), Italia (două miliarde de euro) și Croația (1,9 miliarde de euro). Ca rezultat, în topul țărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale se situează România (3,4 miliarde de euro), Portugalia (3,3 miliarde de euro) și Polonia (2,5 miliarde de euro).
În 2019, cele mai mari ieșiri de transferuri personale s-au consemnat în Franța (11,9 miliarde de euro), Spania (8,5 miliarde de euro), Italia (6,7 miliarde de euro) și Germania (5,4 miliarde de euro). De asemenea, țările membre care au înregistrat cele mai mari deficite de pe urma transferurilor personale sunt Franța (11 miliarde de euro), Germania (5,4 miliarde de euro), Italia (4,7 miliarde de euro) și Irlanda (1,3 miliarde de euro.
În 2019, cel mai ridicat procent de intrări în UE din intrările totale de fonduri de pe urma transferurilor personale s-a înregistrat în Slovacia (94%), urmată de Luxemburg (80%), Ungaria (76%) și Suedia (70%). În contrast, intrările din afara UE au reprezentat aproximativ trei sferturi din intrările totale în Franța (77%), Lituania (73%) și Cipru (70%), și două treimi în Belgia și Italia (ambele cu 66%).
Luxemburg (70%), Slovacia (63%), Malta (62%), Cehia și Finlanda (ambele cu 61%) au fost statele membre care au înregistrat cele mai ridicate proporții de ieșiri din UE din ieșirile totale de fonduri de pe urma transferurilor personale. Pentru ieșirile din UE, cel mai ridicat procent a fost în Spania (93%), urmată de Polonia (87%), Belgia (86%), Italia și Lituania (ambele cu 85%), Portugalia (84%) și Grecia (83%).
Ieșirile totale de fonduri din UE de pe urma transferurilor personale au fost direcționate în principal spre Asia și Africa de Nord (20% din ieșirile totale în cazul ambelor țări), state din afara blocului comunitar (19%), America de Sud (16%), centrul și sudul Africii (12%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Bookfest 2023, un autentic festival al cărții de calitate
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică