
România, pe ultimele locuri în UE după sumele cheltuite pentru cercetare și dezvoltare
Numărul 34, 4-10 sept. 2018 » Breviar statistic
România a alocat în 2016 doar 0,48% din Produsul Intern Brut pentru cercetare-dezvoltare (R&D), cu mult sub media de 2,03% din PIB cheltuită la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.
Doar un singur alt stat membru cheltuie mai puțin decât țara noastră pentru cercetare, Letonia, care, în 2016, a alocat cercetării 0,44% din PIB.
De asemenea, România este pe penultimul loc în UE când vine vorba despre numărul persoanelor angajate în cercetare și dezvoltare, 0,3707% din populația activă în 2016, în România, și 0,3088% din populația activă în Cipru (ultimul loc) față de 1,2245% din populația activă la nivelul UE.
Raportul Eurostat acoperă și alte domenii precum cererile de brevete, unde, din nou, țara noastră este pe penultimul loc în UE, cu 5,11 cereri de brevete la un milion de locuitor, cu mult sub 111,97 cereri de brevete la un milion de locuitori – media în UE.
Singurul indicator la care România este mult peste media din UE este ponderea ocupată de transportul feroviar și cel de pe apele interioare în transportul de marfă, 59,7% din transportul total intern de marfă în România față de 23,6% în UE.
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri