
România, performanțe de mediu semnificativ îmbunătățite
Telex » Știri
8 februarie 2017
De la aderarea la Uniunea Europeană, România și-a îmbunătățit semnificativ performanțele de mediu. Legislația sa reflectă corect cerințele convenite la nivel european, însă se înregistrează încă lacune la punerea în aplicare, în general cauzate de lipsa planificării, coordonării și a unei finanțări adecvate. Domeniile cu astfel de lacune sunt gestionarea deșeurilor și tratarea apelor reziduale. România poate utiliza mai bine fondurile europene alocate pentru a aborda aceste provocări și a spori gradul de coordonare a propriilor mecanisme administrative. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului de țară, publicat de Comisia Europeană (CE).
„Raportul despre România face parte din noul instrument de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR), menit să îmbunătățească acest proces. CE, împreună cu statele membre, va aborda astfel cauzele care au generat lacunele în punerea în aplicare înainte ca problemele să devină urgente”, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
- 28 de rapoarte de țară, care identifică punctele forte, oportunitățile și punctele slabe la nivel național;
- o comunicare care rezumă concluziile politice ale rapoartelor de țară și analizează tendințele comune în domenii precum calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și economia circulară, calitatea apei, protecția naturii și a biodiversității;
- recomandări pentru toate statele membre.
Comunicarea arată că există o serie de cauze majore, comune mai multor state membre, și anume: coordonarea ineficientă între nivelurile administrative, capacitatea insuficientă și lipsa de cunoștințe și de date.
În urma lansării pachetului de măsuri privind EIR, vor fi organizate discuții cu fiecare stat membru, va fi introdus un instrument colaborativ pentru a le permite statelor membre să își ofere reciproc expertiză și vor avea loc dezbateri politice în cadrul Consiliului miniștrilor de mediu.
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calităţii vieţii de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea şi oferta de carte, stimulate de Ziua Naţională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie
Flacăra culturii europene se aprinde la Timişoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naţionale