
România, printre țările UE cu creșterea cea mai mare a vânzărilor cu amănuntul în iunie
Telex » Știri
6 august 2020
Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,2%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro avansul a fost de 5,7%, pe fondul atenuării restricțiilor introduse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În mai, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 20,3% în zona euro și cu 18,3% în UE, ceea ce înseamnă că în ambele zone comerțul cu amănuntul a revenit la nivelul din februarie 2020, înainte de introducerea restricțiilor.
În UE, vânzările de combustibili auto au crescut cu 16,9% în iunie, comparativ cu luna precedentă, cele de produse non-alimentare au urcat cu 10,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 2,2%.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creșteri ale volumului comerțului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-au înregistrat în Irlanda (21,9%), Spania (16,5%), Italia (13,8%), Franța și Luxemburg (ambele cu 9,4%), Slovacia (9,3%) și România (6,3%), singurele scăderi fiind în Austria (-2,5%) și Germania (-1,6%).
În iunie, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul comerțului cu amănuntul a urcat cu 1,3% în zona euro și în Uniunea Europeană. În UE, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,2%, cele de alimente, băuturi și tutun cu 0,7%, în timp ce vânzările de combustibili auto au scăzut cu 12,7%.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2019, s-a înregistrat în Irlanda (10,2%), urmată de Estonia (6,6%) și Danemarca (6,5%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (-18,1%), urmată de Malta (-8,4%) și Luxemburg (-7,7%).
România a raportat o creștere de 2,1% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2019, după un declin de 4,2% în mai.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”
Crizantema de Aur în vreme de pandemie