S&P Global: Activitatea economică în zona euro a stagnat în iunie
Numărul 25-26, 28 iun. - 11 iul. 2023 » Lumea în care trăim
Activitatea economică în zona euro aproape a stagnat în luna iunie, deoarece scăderea activității în industrie s-a adâncit, în timp ce sectorul serviciilor a crescut ușor, arată datele preliminare publicate de S&P Global, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 50,3 puncte în iunie, de la 52,8 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.
Analiștii intervievați de Reuters se așteptau la un declin mai modest, până la 52,5 puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
"După ce PIB-ul zonei euro a scăzut pentru a doua oară consecutiv în primul trimestru din 2023, a sporit probabilitatea ca revizuirea datelor privind evoluția economiei să înrăutățească perspectivele în acest trimestru", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.
Pe ansamblu, cererea a scăzut pentru prima dată din ianuarie. Indicele privind noile afaceri a scăzut la 48,3 puncte în iunie, de la 50,3 puncte luna precedentă. De asemenea, indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 52,4 puncte în iunie, de la 55,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii intervievați de Reuters se așteptau la un declin mai modest, până la 54,5 puncte.
Totuși, există și o veste bună - firmele încă fac angajări - indicele privind forța de muncă s-a situat la 54,1 puncte în iunie, ușor sub nivelul din mai, de 54,6 puncte.
Indicele care măsoară activitatea fabricilor a scăzut din nou în iunie, ajungând la 43,6 puncte, de la 44,8 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din mai 2020, în timpul pandemiei. Indicele care măsoară producția, integrat în PMI, a scăzut la 44,6 puncte în iunie, de la 46,4 puncte luna precedentă.
Declinul vine în pofida reducerii prețurilor de către fabrici, în urma scăderii prețurilor de producție.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”