Spectacolele-experiment, preludii teatrale, cinematografice și muzicale la o vară cum ne-o dorim cu toții
Numărul 21-22, 2-15 iun. 2021 » Eveniment
În ultimele zile s-au înmulțit spectacolele-experiment organizate în București și în alte mari orașe din țară de colective teatrale, muzicale și de organizatori de diverse festivaluri, inclusiv de film.
Autoritățile din domeniile menționate au informat că scopul unor asemenea inițiative vizează fundamentarea unor măsuri care, ținând seama, în cel mai înalt grad, de cerințele combaterii pandemiei de COVID-19, să lărgească, etapă cu etapă, posibilitățile de revenire la normal a vieții cultural-artistice din țara noastră, evident, în profitul publicului larg.
Desigur, în prim-plan, s-au situat preocupările menite să asigure alcătuirea unui repertoriu cât mai atractiv, ca modalitate eficientă de sondare a preferințelor celor interesați, în condițiile specifice ale profundelor schimbări în volumul și structura activităților cotidiene, determinate tocmai de prelungirea pandemiei. Una dintre concluzii, în cazul spectacolelor de teatru, a fost interesul predilect pentru ceea ce se numește starea de spirit estivală. S-au bucurat de succes piesele de calitate din dramaturgia autohtonă și universală, piese care destind spectatorii mai ales prin comedii celebre. În ceea ce privește sectorul muzical, accentul s-a pus pe creșterea gradului de accesibilitate prin spectacole complexe de operă și balet cu cele mai cunoscute și îndrăgite creații românești și străine. Bineînțeles, a contat foarte mult calitatea profesională a protagoniștilor – actori, soliști de operă și operetă, interpreți de muzică ușoară și populară, nume bine cunoscute și apreciate de publicul larg.
Tocmai pentru a se testa valabilitatea soluțiilor adoptate, s-a acordat o atenție deosebită respectării regulilor impuse de evoluția pandemiei în materie de protecție medicală. Dacă, în majoritatea cazurilor, nu au fost probleme deosebite în această privință, s-au înregistrat și situații în care nu s-a respectat distanțarea fizică strict necesară pentru evitarea eventualelor efecte de contagiune, nu s-a asigurat aerisirea adecvată, nu s-a efectuat un control adecvat documentelor referitoare la vaccinare, la vindecarea de coronavirus, de existența anticorpilor la un nivel satisfăcător.
Ceea ce se cere, însă, remarcat în mod special este faptul că spectacolele-experiment vor fi urmate, în majoritatea instituțiilor organizatoare, de programarea unui număr mare de manifestări, mai ales a celor care au devenit tradiționale prin valoarea lor culturală și artistică. În acest sens, menționăm, cu titlu de exemplu, Festivalul Internațional „George Enescu”, Untold din Cluj-Napoca, Neversea de la malul Mării Negre, Summer Well, găzduit de Domeniul Știrbei de la Buftea, Festivalul de jazz din Sibiu. Posada Rock Festival de la Câmpulung Muscel, precum și concertele de muzică populară și chiar de... manele. La acestea se adaugă manifestările din domeniile teatrului și cinematografiei prevăzute a se desfășura în aproape toate localitățile urbane din țară. Este vorba despre ponderea importantă a spectacolelor desfășurate în aer liber care – în condițiile respectării regulilor sanitare – permit participarea unui public numeros.
Nu sunt, desigur, excluse unele schimbări care ar putea fi impuse de evoluția pandemiei, însă, așa cum organizatorii de spectacole pedalează pe nota optimistă, să sperăm cu toții că revenirea la normalitate în viața cultural-artistică din țara noastră va fi un deziderat împlinit, spre bucuria, spre satisfacția noastră, a iubitorilor de cultură și artă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”