Studiu: Peste jumătate dintre oamenii de afaceri estimează că economia își va încetini ritmul de creștere în 2017
Telex » Știri
10 ianuarie 2017
Peste jumătate dintre antreprenorii din România estimează că în acest an economia autohtonă va continua să crească, însă într-un ritm încetinit față de anul trecut, pe fondul temperării consumului intern și al creșterii riscurilor externe, potrivit unui sondaj de opinie realizat de KeysFin. Sondajul privind așteptările economice arată un optimism moderat pentru 2017, condiționat de provocările de ordin fiscal-bugetar și de evoluția economică mondială. Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 1-30 decembrie 2016, pe un eșantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecții, IT sau altele.
După un an 2016 în care consumul a fost principalul motor al creșterii economice de peste 4%, evoluția economică din 2017 este privită într-o notă pozitivă, însă majoritatea investitorilor rămân destul de rezervați. Chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe și impozite, alături de creșterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulți oameni de afaceri au așteptări moderate privind ritmul de creștere economică. În total, 53% dintre managerii chestionați de KeysFin estimează o creștere a PIB-ului între 4%-4,1%, 28% dintre ei văd o evoluție între 4,2% și 5%, în timp ce 13% cred că PIB-ul va crește cu mai puțin de 4%. 6% dintre cei chestionați au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluției economiei din 2017.
Întrebați care sunt principalele provocări ale lui 2017, cei mai mulți manageri (62%) au estimat o temperare a creșterii consumului, 43% au menționat incertitudinile legate de evoluția economică mondială, 37% s-au referit la posibilele măsuri fiscale, iar 24% au indicat o potențială creștere a inflației. Investitorii au mai trecut la acest capitol, printre altele, evoluția principalelor valute și blocajul financiar persistent.
(Sursa: News.ro)
Timişoara, noi descoperiri de „comori” în opera lui Constantin Brâncuşi
Un concurs internaţional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului şi dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepţie, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare şi festivaluri. Sănătatea revine „în forţă”
Ziua Internaţională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spaţiul mioritic