
Studiu: Piața de produse bio din România va crește cu 30% în 2018, la 20 de milioane de euro
Telex » Știri
19 septembrie 2018
Piața de produse bio din România va înregistra o creștere de 30% în anul 2018, până la 20 de milioane de euro, conform unei analize de specialitate citate de Agerpres. Alimentele organice, cosmeticele, ingredientele, detergenții și suplimentele alimentare sunt cele mai vândute și din ce în ce mai solicitate. Cu toate acestea, în comparație cu alte piețe din UE, piața produselor bio din România se află încă într-o etapă incipientă.
În Uniunea Europeană, Germania are cea mai mare piață de alimente ecologice, cu vânzări anuale de 9,5 miliarde de euro, conform analizei realizate de GetBio.ro. Ca pondere a produselor de acest tip în vânzările totale de alimente, clasamentul este condus de Danemarca, țară în care 9,4% din totalul produselor vândute într-un an sunt bio. Alte țări consumatoare de produse bio sunt Luxemburg (8,6%), Elveția (8,4%) și Germania (7%).
„În România, trendul nutriției sănătoase și achiziționarea de produse bio se manifestă mai degrabă declarativ la nivelul consumatorilor decât practic la raft. Vânzările de produse bio se situează între 2%-3,5% pentru majoritatea categoriilor de produse alimentare, în timp ce, pe zona de produse nealimentare, ponderea produselor sănătoase în volumul total de vânzări nu depășește 2%. Cu toate că nu ne putem compara cu țările din Uniunea Europeană, unde consumul de produse bio înregistrează un procentaj semnificativ, este de luat în calcul că acest fenomen s-a extins în România și reușește să atragă tot mai mulți consumatori de la an la an și să trimită spre export cantități tot mai mari de alimente bio, spre avantajul producătorilor din țara noastră”, spune Sergiu Moga, managerul magazinului online GetBio.ro.
Consumul de alimente organice în România a cunoscut o tendință ascendentă în ultimii ani și este rezultatul unei combinații a diverșilor factori precum puterea de cumpărare mai mare, o educație mai bună a consumatorilor, mai multe opțiuni în ceea ce privește magazinele de vânzare cu amănuntul a produselor bio, precum și lanțurile de supermarketuri cu zone dedicate special produselor de acest tip.
Producătorii și distribuitorii de alimente ecologice joacă un rol important datorită eforturilor de creare și susținere a brandurilor accesibile. Lanțurile mari de retail au creat secțiuni separate pentru produsele prelucrate ecologic, care oferă o gamă largă de produse importate în cea mai mare parte. Mai mult decât atât, din ce în ce mai mulți importatori și distribuitori români de produse organice și biologice organizează evenimente B2B (business-to-business) și B2C (business-to-consumer) pentru a promova un stil de viață sănătos și consumul de produse vegane crude.
Sub egida UNESCO, valorile culturii româneşti se bucură în lume de o tot mai largă recunoaştere
Capodopere ale lui Picasso şi Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală şi naţională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranţă” a tradiţiei şi inovaţiei artistice
KINOdiseea de la Bucureşti, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand naţional consacrat absolut la scară mondială