UCPR: Carnea de pui și ouăle din România, fără riscuri pentru consumatori; producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare

UCPR: Carnea de pui și ouăle din România, fără riscuri pentru consumatori; producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare

Telex » Știri 22 aprilie, 10:00  

Carnea de pui și ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) atestă că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare, susțin reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Rezultatele celor peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, date publicității prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirmă faptul că românii au acces la ouă și carne de pasăre sigure, produse de producătorii români, precizează UCPR într-un comunicat citat de Agerpres. De altfel, toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre și ouă consum din România, respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA.

"Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă", a declarat președintele UCPR, Ilie Van.

Potrivit sursei citate, numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcție de numărul de păsări din fiecare țară. "Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni și alte substanțe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum și 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice", a adăugat acesta.

De asemenea, metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fără ca producătorii să fie informați. Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol, au mai transmis reprezentanții UCPR.

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, președintele organizației crescătorilor de păsări din România a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă "timpul de așteptare", astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.

"În fiecare exploatație avicolă din România există un registru în care se menționează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament și timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne, cât și din furaje, care se analizează", explică reprezentanții UCPR.

Potrivit sursei citate, programul de control al siguranței produselor avicole are la bază legislația europeană în domeniu. Astfel, pentru interzicerea utilizării hormonilor în creșterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislația românească prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificările și completările ulterioare; pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea substanțelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005; pentru depistarea diferiților contaminanți și micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.