
UE propune un fond de 15 miliarde euro pentru susținerea companiilor strategice
Telex » Știri
2 iunie 2020
Comisia Europeană a propus înființarea unui fond în valoare de 15 miliarde de euro, care va investi în susținerea companiilor strategice afectate de criza COVID-19, transmite Reuters, citată de Agerpres. Propunerea Executivului comunitar, care are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre și a Parlamentului European, vine după ce firmele din întreaga lume au devenit vulnerabile în fața operațiunilor de preluare ostilă, ca urmare a scăderii semnificative a prețului acțiunilor lor și a diminuării oportunităților de finanțare în perioada crizei coronavirusului. Noua facilitate ar putea prelua pachete de acțiuni sau ar putea oferi credite companiilor strategice în sectoare precum sănătate, apărare, aerospațial, digital și al tehnologiilor verzi, a spus comisarul european pentru pentru Piața Internă, Thierry Breton.
Îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea unor companii europene au crescut în luna martie, după ce administrația de la Washington a anunțat că este interesată să preia firma germană CureVac, o companie din domeniul biotehnologiei care lucrează la o nouă tehnologie capabilă să reducă costurile pentru vaccinuri. În replică, Executivul comunitar a promis un ajutor de 80 de milioane de euro pentru CureVac.
Sprijinul financiar de la UE va merge spre companii „care au nevoie de mai mult capital pentru a-și continua expansiunea”, a spus Thierry Breton, adăugând că va permite și firmelor să refuze ajutorul venit din partea unor parteneri indezirabili.
La o valoare de 15 miliarde de euro, noul fond propus de Comisia Europeană este mic în comparație cu marile fonduri suverane de investiții, care au la dispoziție sute de miliarde de dolari pentru a investi în companii strategice. Cu toate acestea, puterea financiară a fondului UE ar urma să fie extinsă prin atragerea unor investitori privați.
Potrivit documentelor Comisiei, cele 15 miliarde de euro, care ar urma să fie împrumutate de pe piețele financiare, „ar putea genera investiții de până la 150 de miliarde de euro în perioada 2021-2027”.
Fondul face parte dintr-un plan mai amplu al Uniunii Europene destinat sprijinirii companiilor care au nevoie de susținere sub formă de capital. Alte propuneri au inclus un „instrument pentru solvabilitate”, în valoare de 26 miliarde euro, care ar urma să ofere sprijin temporar pentru companiile sănătoase afectate de criza COVID-19 și un fond în valoare de 15,3 miliarde euro care ar urma să investească în firmele și companiile mai mici care activează în domeniile infrastructură, cercetare și aspecte sociale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere