
Un oraș din Cehia mizează pe propria monedă pentru a stimula economia locală
Numărul 1, 12-18 ian. 2021 » Roza vânturilor
Orașul Kijov din sud-estul Cehiei va lansa în curând propria monedă, denumită „corrent”, în cadrul unui proiect destinat să ajute firmele locale afectate de închiderile impuse în contextul pandemiei Covid-19, a anunțat inițiatorul proiectului, transmite AFP, preluată de Agerpres. Grație acestui proiect, denumit Corrency, rezultatul unei fuziuni între cuvintele coronavirus și currency (monedă în limba engleză n.r.), locuitorii din Kijov vor primi bani pe care îi pot cheltui în magazinele, restaurantele sau cinematografele locale.
„Proiectul a apărut din necesitatea de a ajuta o economie care se confruntă cu un deficit de lichiditate”, spune economistul Pepe Rafaj, care a conceput acest proiect în luna martie a anului trecut, în timp ce era în carantină.
În cadrul unui proiect-pilot, 2.000 de voluntari din Kyjov vor primi fiecare 400 de corrents, echivalentul a 400 de coroane cehești (15 euro) pe care îi vor putea cheltui în magazinele, restaurantelor și sălile de cinema care vor participa la proiect. Atunci când vor face plăți, clienții vor acoperi jumătate din sumă în corrents și restul în coroane cehești.
„Fiecare cetățean va avea un portofel electronic. Comerciantul va folosi un site de Internet pe care va înscrie codul cetățeanului și va scădea suma în corrents”, a explicat Pepe Rafaj.
Obiectivul este încurajarea oamenilor să cheltuie bani, ceea ce va duce la creșterea veniturilor pentru comercianții locali, și deci venituri din taxe mai mari pentru stat. Comercianți internaționali nu sunt incluși în acest program.
Un donator privat a contribuit cu 800.000 de coroane la acest proiect, însă Pepe Rafaj crede că în viitor proiectul ar putea fi finanțat și de statul ceh sau din fonduri europene.
Viceprimarul din Kyjov, Daniel Cmelik, a salutat acest proiect care vizează firmele locale și sprijină, de asemenea, antreprenorii locali și locuitorii orașului.
Cu toate acestea, Pepe Rafaj a precizat că data de lansare a proiectului, prevăzută inițial pentru 11 ianuarie, va trebui să fie amânată deoarece majoritatea magazinelor, restaurantelor și sălilor de cinema au fost închise, pentru a treia oară de la începutul pandemiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”