
UNSAR: Asigurările voluntare de sănătate se află în topul polițelor spre care românii și-au îndreptat atenția în 2022
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Analize și sinteze
Asigurările voluntare de sănătate se află în topul polițelor spre care românii și-au îndreptat atenția în 2022, acestea fiind urmate de asigurările de locuințe și de cele de călătorie în străinătate, potrivit celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR - IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România. „Asigurările voluntare de sănătate se află în topul polițelor spre care românii și-au îndreptat atenția în 2022. Astfel, 4 din 10 români (39%) spun că sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate, acestea fiind urmate de asigurările de locuințe și de cele de călătorie în străinătate”, se arată într-un comunicat al UNSAR citat de Agerpres. Conform aceluiași studiu, românii sunt dispuși să plătească suplimentar față de asigurările sociale de sănătate pentru a avea acces mai rapid și o calitate mai ridicată a serviciilor medicale. Comparativ cu anul 2021, proporția celor care sunt dispuși să plătească suplimentar pentru a beneficia de servicii de calitate a crescut în cazul tuturor serviciilor medicale, în medie, cu peste 3 puncte procentuale.
Intervențiile chirurgicale (79%), recuperarea medicală (77%) și spitalizarea (76%) rămân în continuare în top 3 servicii pentru care românii sunt dispuși să plătească mai mult. Alte servicii medicale de care cei intervievați s-au arătat interesați sunt analizele de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistică medicală, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgență. Mai mult, 43% dintre respondenții studiului ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate, în cazul unor servicii nedecontate de sistemul public.
„Asigurările voluntare de sănătate sunt o soluție concretă și rapidă pentru a facilita accesul românilor la anumite categorii de servicii medicale. Acest tip de poliță de asigurare degrevează sistemul public de o serie de cheltuieli cu serviciile medicale și, în același timp, contribuie la creșterea protecției familiilor în cazul apariției unor dezechilibre financiare cauzate de boli sau accidente”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.
După primele trei luni ale anului în curs, protecția financiară oferită românilor prin intermediul asigurărilor voluntare de sănătate a crescut cu 28% față de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, citate în comunicat.
Barometrul UNSAR - IRES a fost realizat pe un eșantion format din 1.000 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite