
Combaterea evaziunii fiscale, pe agenda Consiliului ECOFIN
Telex » Știri
7 decembrie 2016
Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au discutat, la Bruxelles, cu prilejul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) despre combaterea evaziunii fiscale, în special despre măsurile de stopare a practicilor prin care societățile exploatează neconcordanțele dintre sistemele fiscale ale statelor membre și cele ale țărilor terțe, pentru a se sustrage de la plata impozitelor. Subiectul va fi și pe agenda președinției malteze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2017), pentru a se ajunge la un acord asupra propunerii de directivă. „Apreciem și susținem propunerea Comisiei Europene, pe care o considerăm un instrument necesar și foarte util pentru prevenirea erodării bazei fiscale. De asemenea, suntem de acord și cu data de implementare a directivei – sfârșitul anului 2018”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.
Totodată, miniștrii au discutat și au agreat abordarea generală a Regulamentului privind Fondul European pentru Investiții Strategice în sensul extinderii categoriilor de investiții și a bugetului alocat pentru acest instrument. „Pentru România este esențială asigurarea sprijinului din partea BEI și a Comisiei Europene pentru pregătirea proiectelor de investiții care pot fi finanțate prin acest Fond. Cele două instituții europene trebuie să asigure un acces echilibrat pentru toate statele membre și să finanțeze proiecte de calitate prin Fondul European pentru Investiții Strategice”, a precizat Anca Dragu.
Pe agenda reuniunii au mai fost înscrise teme precum implementarea Uniunii Bancare, pachetul TVA aplicabil în sectorul digital, Semestrul European 2017, uniunea piețelor de capital, combaterea finanțării terorismului, propunerile de modificare a Directivei privind combaterea spălării banilor și a celei privind taxa pe tranzacțiile financiare.
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice