
Dividendele plătite la nivel mondial au scăzut mai puțin decât se preconiza în 2020
Numărul 7, 23 feb.-1 mar. 2021 » Lumea în care trăim
Dividendele plătite la nivel mondial ar putea să înregistreze o revenire de până la 5% în acest an, după ce pandemia de coronavirus a provocat cea mai mare scădere a dividendelor de după criza financiară din urmă cu un deceniu, arată un studiu publicat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, informează Reuters și AFP, preluate de Agerpres. Potrivit acestui studiu, dividendele mondiale s-au diminuat cu 12,2% în 2020 până la 1.255 miliarde de dolari, o scădere mai modestă decât se preconiza, grație unui trimestru patru salvator. În plus, în pofida unui context sanitar dificil, două treimi din companiile din lume au reușit să mențină dividendele. Pe de altă parte, o firmă din opt a anulat complet dividendele și una din cinci le-a redus.
„Impactul pandemiei asupra dividendelor a urmat tendința unei recesiuni clasice și incidența sa a fost, la scară internațională, mai puțin severă decât în urma crizei financiare mondiale din 2008”, subliniază studiul.
Însă reducerile globale ale dividendelor au fost mai puțin dramatice decât se preconiza. În luna august a anului trecut, Janus Henderson se aștepta ca virusul să determine companiile să diminueze dividendele cu 400 miliarde de dolari, aproape dublu față de rezultatul real.
Există însă diferențe importante de la o regiune la alta și între diferite sectoare de activitate. Astfel, în America de Nord, dividendele au crescut cu 2,6%, până la „un nou record” de 546 miliarde de dolari, adică aproape de jumătate din totalul mondial din 2020, în special pentru că firmele au protejat dividendele suspendând sau reducând, răscumpărările de acțiuni, explică autorii studiului.
În Europa, exceptând Marea Britanie, dividendele plătite de companii au scăzut cu 28,4% până la 171,6 miliarde de dolari. „Este cel mai scăzut total înregistrat în Europa după 2009”, informează Janus Henderson.
Pe sectoare de activitate, băncile au fost responsabile pentru o treime din reducerile de dividende la scară internațională, de trei ori mai mult decât producătorii de petrol, al doilea cel mai afectat sector. În schimb, companiile de distribuție de alimente, companiile farmaceutice și cele de produse de îngrijire personală au rezistat bine.
Pentru 2021, Janus Henderson estimează că dividendele ar urma să își revină începând din luna aprilie și, conform unui scenariu optimist, ar urma să crească cu 5% până la 1.320 miliarde dolari. Analiștii sunt de părere că la baza revenirii dividenelor în 2021 vor sta dividendele plătite de bănci, după ce Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au relaxat restricțiile privind dividendele și răscumpărările de acțiuni impuse în primul val al crizei sanitare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie