
Eurobarometru: Prioritățile cetățenilor în legătură cu UE: combaterea terorismului, a șomajului și a evaziunii fiscale
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Lumea în care trăim
Lupta împotriva terorismului ar trebui să fie cea dintâi prioritate a UE, urmată de combaterea șomajului, conform răspunsurilor date de participanții la un sondaj special de tip Eurobarometru, comandat de către Parlamentul European și publicat la începutul lunii iulie. Aceștia au fost întrebați dacă ei consideră că în anumite domenii sunt necesare mai multe sau mai puține acțiuni comune la nivel european. Alte domenii în care cetățenii doresc mai multă implicare a UE sunt combaterea a evaziunii fiscale, migrația, protejarea frontierelor externe și a mediului. Sondajul la nivel UE a fost efectuat pe un eșantion de 27.969 de persoane și este considerat reprezentativ pentru populație ca întreg. Rezultatele consemnează diferențe mari de la o țară la alta pentru anumite domenii.
Respondenții consideră că mai multe acțiuni comune la nivelul UE sunt necesare în majoritatea domeniilor în legătură cu care au fost chestionați. Combaterea terorismului (82%) și a șomajului (77%) sunt considerate priorități. În plus, 75% dintre participanți doresc mai multă acțiune la nivelul UE pentru combaterea evaziunii fiscale, 74% vor mai multe măsuri comune în domeniul migrației, 71% mai multe acțiuni pentru protecția frontierelor externe ale UE și 67% au cerut să se facă mai mult pentru protejarea mediului. Trei sferturi dintre respundenții la nivel european (74%) consideră că lucrurile care îi unesc sunt mai importante decât cele care îi despart. Marea majoritate a participanților la sondaj au spus că UE ar trebui să intervină mai mult decât o face în momentul de față.
În ceea ce privește sondajul la nivelul României, majoritatea concetățenilor noștri consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în toate cele 15 domenii despre care au fost chestionați, în special în combaterea șomajului (82%) și lupta împotriva terorismului (82%), în lupta împotriva evaziunii fiscale (79%) și în abordarea migrației (75%). În țara noastră, numai 19% dintre participanții la sondaj au răspuns că riscul unui atac terorist este ridicat (față de 40% în UE).
Expoziţie la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calităţii vieţii de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea şi oferta de carte, stimulate de Ziua Naţională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie
Flacăra culturii europene se aprinde la Timişoara