
Eurostat: România și Slovacia, cele mai scăzute cheltuieli din UE pentru îngrijirea medicală preventivă
Telex » Știri
19 ianuarie, 9:27
Cele mai ridicate cheltuieli pentru îngrijirea medicală preventivă din UE, raportat la dimensiunea populației, au fost înregistrate în 2018 în Suedia (165 euro pe locuitor), Finlanda (152 euro), Germania (148 euro) și Olanda (146 euro), iar cele mai scăzute în România și Slovacia (ambele cu 8 euro/locuitor), arată datele publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), Eurostat apreciază că este important să știm cât de mult se cheltuie pe îngrijirea medicală preventivă, care are ca obiectiv să evite sau să reducă numărul ori gravitatea vătămărilor și bolilor, consecințele lor și complicațiile.
La nivelul UE, cheltuielile publice și private pentru îngrijirea medicală preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate în 2018, cel mai ridicat nivel fiind în Italia (4,4%) și Finlanda (4%), iar cel mai scăzut în Slovacia (0,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate), Grecia, Cipru și Malta (toate cu 1,3%) și România (1,4%).
Alte date publicate luna trecută de Eurostat arată că România a alocat în anul 2018 pentru sănătate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) și Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.
Ca procentaj din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franța (11,3% din PIB) și Suedia (10,9% din PIB). Și în acest caz, România este la coada clasamentului, în condițiile în care cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar în Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice