
Lucian Bode: România va beneficia de peste 1.000 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare în următorii patru ani
Telex » Știri
21 decembrie 2020
Anul 2020 a fost cel mai bun din ultimii 10 în ceea ce privește ritmul de contractare la nivelul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu un total de aproximativ 8 miliarde de euro, în timp ce, pe toate modurile de transport, au fost contractate lucrări de aproximativ 54,908 miliarde de lei, respectiv circa 11,5 miliarde de euro, a scris pe Facebook ministrul interimar al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, citat de Agerpres. Potrivit ministrului, în anul 2020, la nivelul CNAIR au fost încheiate contracte de execuție în valoare totală de aproximativ 10 miliarde lei (circa 2 miliarde de euro) din care: pentru autostrăzi și drumuri expres în valoare de 6,7 miliarde de lei, pentru drumuri naționale - 1,5 miliarde de lei, și pentru variante de ocolire - 1,6 miliarde de lei.
Tot în anul 2020, CNAIR a lansat licitații pentru proiectare/execuție/documentații, validate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, în valoare de 25 miliarde lei (circa 6 miliarde de euro).
„În concluzie, anul 2020 a fost cel mai bun an, din ultimii 10, în ceea ce privește ritmul de contractare la nivelul CNAIR, cu un total de aproximativ 8 miliarde de euro. La nivel general, în anul 2020, pe toate modurile de transport au fost contractate lucrări de aproximativ 54.908 milioane de lei (circa 11,5 miliarde de euro)”, a notat Lucian Bode.
Ministrul a participat vineri la o ședință de lucru la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), alături de directorul general al companiei, Mariana Ioniță, și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Eugen Cojoacă. „Am fost bucuros să văd că există o colaborare foarte strânsă între cele două entități, fapt care se vede și din prisma documentațiilor pe care le lansează CNAIR, a timpilor de validare și a contestațiilor mult mai puține, pe care le fac ofertanții pe documentațiile de achiziții. Mai sunt pași care trebuie făcuți și aici mi-aș dori o și mai mare transparență pe astfel de proceduri de licitație, înființarea completurilor specializate, dar și implementarea măsurilor de întărire și dezvoltare a capacității administrative. Publicați răspunsurile la clarificări, faceți asta în mod transparent și cu siguranță vom avea cu toții de câștigat! Suntem cu toții în slujba statului român și cu un singur gând: acela de a construi infrastructură de transport rutieră modernă, în România. Dacă anul 2020 a fost un an bun în ceea ce privește contractarea, dar și implementarea, așteptările românilor sunt mari și sunt justificate în ceea ce privește anul 2021, dar și pentru următorii patru ani. Pentru noi este foarte important să realizăm ce am promis”, le-a transmis ministrul celor doi șefi.
Potrivit lui Lucian Bode, în următorii patru ani România ar putea avea peste 1.000 de kilometri noi de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare. „Împreună cu managementul CNAIR, am făcut un angajament public pentru următorii ani. România va beneficia de peste 1.000 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare. Când am spus asta, m-am gândit la circa 700 de km de autostrăzi și circa 300 km de drumuri expres. Aici am avut în vedere autostrada A7 - 340 de km care pot fi realizați, m-am gândit la autostrada Transilvania (fără tunelul Meseș) - 160 km care pot fi realizați în următorii ani, Sebeș-Turda, Lugoj-Deva sau la inelul Bucureștiului. Avem în vedere Drumul Expres Craiova-Pitești, Brăila - Galați sau cele două loturi (1 și 5) din autostrada Sibiu-Pitești. Sunt doar câteva exemple, pe care le pot da și care pot fi finalizate în următorii patru ani. Aceste lucruri nu pot fi realizate fără documentații bine făcute, astfel încât să nu mai fie contestate de fiecare dată, fără transparență sau fără implicarea tuturor factorilor interesați în astfel de proiecte de infrastructură”, a susținut Lucian Bode.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie