
Luna Dunării
Numărul 12, 14-20 iunie 2016 » Roza vânturilor
Pe parcursul „Lunii Dunării” (10 iunie – 10 iulie 2016), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Națională „Apele Române”, autoritățile guvernamentale centrale și locale, municipalitățile și organizațiile non-guvernamentale, asociațiile, școlile și grădinițele, comunitățile științifice colaborează, în cadrul unui parteneriat care are ca obiectiv desfășurarea a numeroase activități independente sau comune, pe plan local, național și regional, urmărindu-se conștientizarea populației în legătură cu importanța multiplă a Dunării și a afluenților ei. „Implicarea în organizarea și desfășurarea acestor activități este o ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care țara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea”, se precizează într-un comunicat al ministerului de resort.
„Luna Dunării” include marcarea Zilei Dunării, sărbătorită anual la 29 iunie, dată la care se aniversează semnarea Convenției pentru Protecția și utilizarea durabilă a Fluviului Dunărea. Reamintim că, la 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană au semnat la Sofia (Bulgaria) acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina și de Serbia și Muntenegru. Acestea sunt în prezent Părți la Convenție, ceea ce simbolizează faptul că Dunărea nu poate fi gestionată decât printr-o strânsă cooperare internațională. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Manifestări dedicate Zilei Dunării se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorința comună a acestora de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic și sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferințele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Țara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri și spectacole de muzică modernă
Concursul internațional „George Enescu”. Pe podium, înalta ținută artistică și virtuțile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”