Maratonul bucureștean, într-o superbă zi de toamnă: virtuțile mișcării în aer liber
Numărul 40, 12-18 oct. 2022 » Eveniment
Spectacolul oferit de participările în masă la competiții sportive este întotdeauna fascinant, deoarece pune în evidență nu numai nevoia organică a omului de mișcare, mai ales în aer liber, ci și perpetuarea ideii de competiție, performanța fiind atestată de respectarea unor reguli severe, asumate de protagoniști în deplină cunoștință de cauză.
Fie că este vorba despre cei implicați nemijlocit, fie că ne referim la cei „de pe margine”, cu toții au atribuit celei de-a XV-a ediții a maratonului bucureștean caracteristicile unui eveniment remarcabil.
Manifestarea sportivă principală a fost prefațată sâmbătă, 8 octombrie a.c., de faza necompetitivă, adică de participările care nu și-au propus performanțe, ci – pur și simplu – să parcurgă, alergând, anumite distanțe, combătând astfel sedentarismul, fiecare, în modul său propriu, exprimându-și dorința de a fi alături de semenii care împărtășesc aceeași pasiune, aceeași plăcere de practicare a sportului de masă. Sub aspect competițional, în programul aceleiași zile s-au înscris cursele copiilor.
Duminică, 9 octombrie a.c., a avut loc competiția care a reunit peste 15.000 de participanți. Startul s-a dat la ora 7.45 pentru cursa de 10 km, fotolii rulante. A urmat startul, la ora 8.00, al întrecerii pe 10 km individual, iar la ora 9.30, au demarat semimaratonul și ștafeta.
A fost interesant și pentru bucureștenii spectatori la curse, aflați întâmplător pe trasee sau veniți special pentru a urmări maratonul, să constate cât de variată a fost masa alergătorilor, ca vârste, înfățișare, ca determinare competițională pe traseele care au avut ca punct de plecare Bulevardul Libertății, în dreptul Parcului Izvor, și au continuat de-a lungul Căii Buzești, Pieței Victoriei, Șoselei Kiseleff, Căii Victoriei, bulevardelor Unirii, Decebal și Basarabiei, încheindu-se în Piața Constituției. A fost un traseu flancat de zeci de mii de oameni.
Fiind a XV-a ediție a maratonului bucureștean, organizatorii au prezentat un scurt bilanț privind amploarea participărilor anterioare, respectiv peste 124.000 de alergători, dintre care 36.000 de copii. Cel mai tânăr, în vârstă de 43 de zile, a fost purtat, evident, de părinți, iar veteranul de 83 de ani a demonstrat o forță, o vigoare de invidiat.
Putem, deci, conchide că prin acest maraton de weekend au avut de câștigat toți participanții – alergători și spectatori – deoarece în zile superbe de toamnă au petrecut o parte din timpul lor liber într-o atmosferă tonică pe care numai sportul o poate întreține și perpetua potrivit zicalei moștenite de la strămoșii romani: „minte sănătoasă în corp sănătos”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
BookFest: un milion de cărți și tot atâtea oferte de lectură captivantă
Mărturii de neuitat despre Tudor Arghezi, marele autor al „Cuvintelor potrivite”
București, gazdă a unui spectacol internațional al „sportului minții”
LYNX Festival – imagini ale minunilor naturii, pledoarie în susținerea protecției mediului
20 de săptămâni de regal teatral: Caravana Shakespeare
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive