MOL Group Cards - adaptat nevoilor tale
MF propune modificări la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal; amendamentele vizează titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată”

MF propune modificări la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal; amendamentele vizează titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată”

Numărul 29-30, 30 iul. - 12 aug. 2025  »  Direct de la sursă

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență decizională un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.1/201. Potrivit Notei de fundamentare, proiectul a fost promovat în contextul în care, în urma angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, a fost adoptată Legea nr. 141/2025 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Prin această lege au fost operate și modificări ale Codului fiscal, inclusiv în ceea ce privește nivelul și sfera de aplicare a cotelor de TVA, modificări ce intră în vigoare la 1 august 2025. Astfel, începând cu 1 august nivelul cotei standard de TVA va fi de 21% și se va aplica o singură cotă redusă de TVA de 11%. Ca urmare a acestor modificări, este necesară corelarea dispozițiilor normelor metodologice cu cele ale Codului fiscal.

Astfel, ca urmare a majorării cotei standard de TVA de la 19% la 21% și a stabilirii unei singure cote reduse de TVA de 11% care se va aplica operațiunilor care au făcut obiectul cotei reduse de 5%, precum și unor operațiuni care au fost supuse cotei reduse de 9%, prin acest proiect se propune modificarea pct. 36 - 38 din norme, pentru corelare.

De asemenea, avându-se în vedere că a fost restrânsă sfera alimentelor pentru care se aplică cota redusă de TVA, pentru corecta aplicare a noilor prevederi se propune introducerea unui punct nou, punctul 36^1, care să definească noțiunile de „alimente destinate consumului uman” și „alimente destinate consumului animal”, respectiv hrana pentru animale, prin trimiterea la legislația comunitară incidentă, respectiv Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.