
Moody's: Impactul coronavirusului asupra datoriilor suverane va fi dublu comparativ cu criza din 2009
Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020 » Lumea în care trăim
Pandemia de coronavirus va majora nivelul de îndatorare a celor mai bogate state cu aproape 20 de puncte procentuale în acest an, a apreciat agenția de evaluare financiară Moody's, adică aproape dublu față de creșterea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009, informează Reuters, citată de Agerpres. Într-un raport publicat zilele trecute, Moody's a analizat 14 țări, printre care SUA, Japonia, Franța, Italia și Marea Britanie, pentru a evalua impactul încetinirii economiei din cauza coronavirusului asupra finanțelor publice. „Estimăm că, în medie, pentru acest grup de țări raportul datorie guvernamentală/PIB va crește cu aproximativ 19 puncte procentuale, adică de aproape două ori mai mult decât în perioada marii crize financiare din 2009”, susține Moody's. „Comparativ cu marea criză financiară, creșterea datoriilor va fi mai imediată și mai generalizată, reflectând intensitatea și amploarea șocului provocat de coronavirus”, adaugă agenția de evaluare.
Printre țările analizate, Italia, Japonia și Marea Britanie ar urma să înregistreze cea mai puternică creștere a datoriilor lor, cu un salt de aproximativ 25 de puncte procentuale, în timp ce SUA, Franța, Spania, Canada și Noua Zeelandă ar urma să consemneze o creștere a datoriilor lor suverane cu aproximativ 20 de puncte procentuale.
Un eventual eșec în reducerea ulterioară a datoriei ar face țările cu un profil de credit slab mai expuse la viitoarele șocuri economice sau financiare, precum și la o retrogradare a ratingului de țară, avertizează Moody's.
„Implicațiile asupra ratingului vor depinde de capacitatea guvernelor de a inversa traiectoria datoriei înaintea posibilelor șocuri viitoare. Italia și Japonia vor fi dependente în mod deosebit de profilul lor de creștere deoarece capacitatea lor de a-și echilibra balanțele financiare este limitată”, se mai arată în raportul Moody's.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială