OMC: Comerţul mondial a depăşit cea mai dificilă perioadă

OMC: Comerțul mondial a depășit cea mai dificilă perioadă

Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020  »  Lumea în care trăim

Comerțul economic global a scăzut la un nivel record în primele luni ale anului, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar nu a atins cel mai sumbru scenariu, se arată într-un raport publicat de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), transmite Reuters, citată de Agerpres. Comerțul global va scădea anul acesta cu 13% – 32%, în funcție de impactul economic al crizei, înainte de a se redresa în 2021, când ar urma să înregistreze o creștere de 21% – 24%, estima în aprilie organizația. OMC nu a dat publicității noi previziuni, dar a apreciat că răspunsul rapid al guvernelor face ca scenariul său pesimist pentru acest an să fie puțin probabil.

Volumul schimburilor de mărfuri a scăzut cu 3% în primul trimestru din 2020, în timp ce estimarea inițială indică un declin de 18,5% în trimestrul doi, se arată în raportul OMC. „Scăderea comerțului pe care o vedem acum este la un nivel record, dar există și un lucru bun: ar fi putut fi mult mai rău”, a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Guvernele au reacționat mai rapid decât în timpul crizei din 2008-2009 și măsurile de sprijin i-au încurajat pe consumatori să continue să cheltuiască. Unele sectoare, cum ar fi cel auto, au înregistrat scăderi semnificative, dar altele, cum ar fi electronicele, s-au descurcat bine,