„O viață, o singură profesie” – principiul care generează performanță

„O viață, o singură profesie” – principiul care generează performanță

Numărul 3, 31 ian. - 6 feb. 2017  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu ec. Emilian Briceag, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Olt

Alexandra Rizea: În interviurile publicate până acum de CECCAR Business Magazine, numeroşi colegi ai dvs. din alte filiale le-au oferit cititorilor elemente de cel mai mare interes referitoare la parcursul profesional al fiecărui interlocutor. Vă rugăm să completaţi acest „tablou” cu experienţa dvs.

Emilian Briceag: Aş începe cu menţionarea primului pas: în 1967 am devenit elev la Liceul Economic din oraşul Corabia (judeţul Olt), localitate cu rezonanţe istorice, situată pe malul Dunării, liceu care mi-a prilejuit cele dintâi contacte cu noţiunile de contabilitate. Aşa am descoperit o lume de care m-am îndrăgostit iremediabil. La absolvirea cursurilor liceale, în anul 1971, am fost repartizat – potrivit practicilor de atunci – în municipiul Slatina, reşedinţa judeţului Olt. Era la puţin timp după reforma administrativ-teritorială prin care s-au reînfiinţat judeţele. Am lucrat în domeniul gospodăriei locale, la nivel judeţean, ceea ce mi-a permis să-mi însuşesc multe dintre tainele profesiei pentru care am optat. Consider că mi-a fost de mare folos perioada în care am îndeplinit funcţia de contabil de gestiune în respectiva întreprindere.

Cu alte cuvinte, aţi pornit de la „bază”, ceea ce este foarte important în orice profesie...

Da, mai ales în profesia contabilă contează foarte mult şi cine are un rol esenţial în formarea profesională. Eu am avut privilegiul de a învăţa fundamentele contabilităţii sub îndrumarea unui dascăl excepţional, Niculina Lazăr, care era, de altfel, şi directorul Liceului Economic din Corabia. Este interesant de amintit că făcea parte dintr-o familie de dascăli bine-cunoscută în oraşul nostru, mai ales pentru modul în care a pregătit elevii din domeniul economic-contabilitate la standarde superioare. Amintesc că soţul profesoarei mele era directorul unei renumite şcoli de cooperaţie din localitatea noastră. În concluzie, la întrebarea dvs., afirm cu toată convingerea că am rămas fidel toată viaţa opţiunii mele din adolescenţă, potrivit principiului „o viaţă, o singură profesie”.

Principiu care implică şi un anumit parcurs, sintetizat printr-un obiectiv de natură perenă: autoperfecţionarea continuă.

Evident. Un alt pas decisiv l-a constituit absolvirea cursurilor Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova. În acest mod am avut un potenţial mai înalt pentru autoperfecţionarea la care m-am referit, în condiţiile în care am lucrat pe platforma industrială a municipiului Slatina, în calitate de contabil, economist, contabil-şef, director economic. Pot să afirm că tocmai îmbunătăţirea pregătirii mele profesionale a determinat promovarea în aceste funcţii. Atunci când vorbesc despre pregătire, am în vedere, în mod deosebit, faptul că am devenit membru al CECCAR – Filiala Olt încă din perioada în care a renăscut organizaţia noastră profesională, odată cu desfăşurarea procesului de tranziţie spre economia de piaţă. Şi în activitatea civică am parcurs o serie de trepte, astfel că, în perioada 2013-2015, am îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al filialei.

Evocând procesul de tranziţie spre economia de piaţă, aţi relevat implicit modul în care profesia contabilă s-a adaptat şi, totodată, a influenţat un adevărat parcurs istoric bogat în transformări de mare importanţă, inclusiv în plan personal.

Aşa este. Profesioniștii contabili fiind permanent conectaţi la economia reală, în continuă transformare, am luat decizia de a trece din sectorul public în cel privat. Din 2003 îmi desfăşor activitatea într-o societate comercială cu capital privat, SC Evcon Expert Audit SRL Slatina, unde deţin 50% din acţiuni. Societatea are ca obiect de activitate evidenţa contabilă, expertiza contabilă, consultanţa fiscală şi auditul financiar. Precizez că, începând cu anul 2000, sunt şi auditor financiar. În activitatea practică, dar şi în plan teoretic m-am confruntat cu o serie de procese şi fenomene economice care m-au obligat să mă perfecţionez continuu sub aspect profesional, ceea ce am putut să realizez în special cu ajutorul CECCAR. Vă daţi seama că, lucrând în sectorul privat, s-au produs în viaţa mea schimbări calitative sub aspect profesional.

Tocmai pentru că aţi relevat importanţa apartenenţei la CECCAR, vă rugăm să menţionaţi câteva dintre elementele cele mai importante în acest sens.

Este vorba despre o perioadă de un sfert de secol din cele patru decenii de exercitare a profesiei contabile. Apartenenţa la CECCAR mi-a permis accesul continuu şi mereu ascendent la tot ceea ce a fost şi este avansat sub aspect profesional. Unitatea de scop a membrilor CECCAR şi-a găsit reflectarea în acţiunile practice întreprinse la nivelul filialei, pentru mai buna cunoaştere şi aplicare a legislaţiei de specialitate, prin desfăşurarea unor largi şi sistematice schimburi de experienţă, iar cursurile care vizează pregătirea profesională continuă au reprezentat şi reprezintă modalitatea cea mai eficientă nu numai de a fi la curent cu noutăţile din profesie, ci şi de a fi cu un pas înainte în conturarea răspunsurilor la noile oportunităţi şi provocări. În acest context nu pot să nu remarc importanţa pe care au avut-o şi o au Congresele CECCAR, Conferinţele Naţionale, care au trasat liniile directoare ale activităţii, printr-o racordare puternică la cerinţele economiei naţionale şi la cele ale proceselor de globalizare şi digitalizare. Delegaţii la aceste reuniuni, revenind în judeţe, au fost în măsură să contribuie la diseminarea noutăţilor, a unor informaţii şi documente care au ajutat şi ajută efectiv membrii CECCAR să-şi îndeplinească, în mai bune condiţii, atribuțiile profesionale. Ţin, de asemenea, să subliniez că, în timp, s-a îmbunătăţit considerabil şi logistica de care dispune filiala, ceea ce a permis ca obiectivele stabilite să fie îndeplinite în condiţii ce au favorizat un progres profesional neîntrerupt.

Accentul pe care l-aţi pus pe economia locală, pe activităţile economico-sociale la nivel teritorial, sugerează următoarea întrebare: în ce măsură acţiunile Filialei CECCAR Olt contribuie la dezvoltarea mai accelerată a judeţului?

Şi în zona noastră de activitate s-au petrecut schimbări importante de natură economico-socială în perioada de tranziţie. A fost şi este necesară modernizarea continuă a entităţilor industriale, agricole, de transport, social-edilitare şi din alte domenii. În acest proces sunt antrenaţi efectiv experţii contabili şi contabilii autorizaţi, fie în calitate de angajaţi, fie în calitate de specialişti care oferă servicii întreprinzătorilor şi managerilor, îndeplinind un rol mult mai important decât cel de înregistrator de informaţii. Practic, contribuie la fundamentarea deciziilor care au efecte directe asupra rezultatelor economico-financiare. Toate acestea, desigur, acumulate la nivel judeţean, au importanţa lor deosebită în accelerarea proceselor de dezvoltare economico-socială a judeţului nostru. O menţiune specială se cere făcută şi în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, contribuţia profesioniştilor contabili la elaborarea, implementarea şi auditarea proiectelor fiind esenţială. La nivelul filialei putem consemna o prezenţă activă şi în ceea ce priveşte examinarea şi soluţionarea unor probleme la scară judeţeană.

Tocmai doream să vă adresez rugămintea de a aprecia, în contextul dat, raporturile cu autorităţile locale şi cu structurile antreprenoriale din raza de activitate a Filialei CECCAR Olt.

Aceste raporturi au un caracter structural, instituţional, în sensul că participarea noastră la dezbaterea şi rezolvarea unor probleme de interes mai larg este continuă şi foarte apreciată. În acest sens pot fi prezentate numeroase exemple. Colaborăm strâns cu Biroul local de expertize şi cu Tribunalul judeţean, ceea ce permite să se clarifice multe aspecte legate de aplicarea legilor, de rezolvarea anumitor speţe în care calitatea serviciilor experţilor contabili este de cea mai mare importanţă. Avem legături strânse cu Administraţia Județeană a Finanţelor Publice, cu Oficiul Registrului Comerţului Olt, cu alte instituţii judeţene, acţiunile comune urmărind valorificarea experienţelor reciproce, profesioniştii contabili având contribuţii însemnate prin valorificarea expertizelor lor. Am încheiat şi un protocol cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, ceea ce ne permite să acţionăm împreună pentru consolidarea pieţei serviciilor contabile, inclusiv prin combaterea unor practici care contravin legislaţiei în vigoare, mai ales în ceea ce priveşte „munca la negru”. Pot fi date şi alte exemple care atestă prezenţa noastră activă, prin cele mai diverse modalităţi, la acţiunile ce se desfăşoară în plan judeţean, pentru mai buna fructificare a potenţialului de care dispunem.

Întrucât Congresul Profesiei Contabile din România care a avut loc în septembrie 2016 a formulat concluzii teoretice şi practice care anticipează modificări de esenţă în activitatea experţilor contabili şi contabililor autorizaţi, ce măsuri se adoptă, la nivelul filialei Olt, în vederea bunei pregătiri a membrilor pentru a face faţă oportunităţilor şi provocărilor din viitorul previzibil?

În spiritul temei centrale a Congresului, ne propunem îmbunătăţirea activităților de pregătire profesională a membrilor, adaptarea la cerințele erei digitale, precum și o comunicare mai activă între membri, pentru mai buna cunoaștere reciprocă, pentru identificarea obiectivelor comune care nu pot fi îndeplinite decât prin apartenența la CECCAR. Totodată, ne vom implica mai amplu și mai profund în viaţa economică și socială a județului Olt, ceea ce presupune și intensificarea  relațiilor cu principalele instituții din administrația publică locală. Avem în vedere reînnoirea, actualizarea și completarea protocoalelor de colaborare cu principalele instituții locale – Consiliul Județean, primăriile, Prefectura, Registrul Comerțului –, precum și cu patronatele, astfel încât, împreună, să putem acționa mai bine pentru o mai puternică dezvoltare economică și socială a județului. Vom iniția campanii de mediatizare a avantajelor pe care agenții economici le au prin folosirea serviciilor furnizate de profesioniștii contabili. Era digitală se află în centrul preocupărilor noastre, iar de modul în care acţionăm depinde însuşi viitorul profesiei contabile. Mă refer în special la  tehnologiile de stocare şi prelucrare a datelor, tehnologii care facilitează interacţiunea cu clienţii noştri, inclusiv tehnologiile financiare şi cele specifice inteligenţei artificiale. Conştientizăm necesitatea de a se efectua transferarea integrală a activităţilor repetitive din contabilitate spre computere, astfel încât să avem mai mult timp şi o mai puternică determinare pentru creşterea considerabilă a activităţilor de concepţie, de consiliere a managerilor, de previziune şi toate acestea în condiţiile respectării eticii profesiei contabile. Vom urmări ca serviciile financiare şi contabile să fie utilizate de antreprenori şi manageri într-o măsură tot mai mare, pentru o mai bună fundamentare a deciziilor de business. Este un imperativ determinat şi de mediul competitiv în care acţionăm, mediu care impune noi exigenţe, noi cunoştinţe, noi practici. Toate acestea ne vor ajuta să trecem, într-un timp cât mai scurt, de la activitatea de conformare la cea de furnizare de servicii tot mai diversificate, ceea ce va asigura un nou statut experţilor contabili şi contabililor autorizaţi în raporturile noastre cu clienţii, respectiv cu societatea. Aşa cum s-a relevat la Congres, se impune instituirea unui parteneriat între profesionistul contabil şi tehnologiile erei digitale. În concluzie, profesia contabilă este supusă permanent la noi provocări, la scară naţională, regională, europeană şi mondială, sub impactul tehnologiilor specifice erei digitale. Acesta este şi fundamentul acţiunilor personale şi la nivelul filialei îndreptate spre a face faţă, într-o manieră performantă, imperativelor prezentului şi viitorului.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.