La început a fost cuvântul...
Cum pornim și, mai ales, cum ne oprim?
Ca orice demers omenesc, vorbitul și scrisul se definesc sub aspect calitativ (forță de comunicare, de pildă) prin modul în care ideile capătă veșmânt semantic. Nu este vorba aici doar despre concepte, principii și reguli – pe care profesioniștii contabili le slujesc cu o exemplară consecvență –, ci, mai ales, despre aspecte de ordin practic.
Agenda CECCAR
Seminarul membrilor de onoare ai Academiei de Științe și Tehnici Contabile și Financiare 2017
Așa cum publicația noastră a mai amintit, Academia de Științe și Tehnici Contabile și Financiare din Franța a organizat, la 25 ianuarie a.c., seminarul anual dedicat membrilor săi de onoare, la care a participat și președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.
Curier legislativ
Legislație comentată
Sursa: Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.592 din 14 decembrie 2016 pentru modificarea și completarea Procedurii de furnizare de informații conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.770/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.017/19.12.2016
ASF: Reglementări contabile armonizate cu directivele europene
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat reglementările contabile aplicabile societăților de asigurare și/sau reasigurare în sensul transpunerii în normele amintite a prevederilor Directivei 2014/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari.
Persoanele care plătesc asigurarea de boală și maternitate în anumite țări, exceptate de la plata CASS în România
Românii și străinii rezidenți în România care dețin o asigurare de sănătate în statele cu care România are încheiat un acord bilateral de securitate socială nu vor mai plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și în țară, potrivit unui act normativ emis în comun de ANAF și CNAS, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.
Minimum 90% din profitul net al entităților economice cu capital de stat va fi repartizat la bugetul public
Guvernul a mandatat reprezentanții statului în AGA/CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.
Sprijin financiar pentru producătorii de tomate
Producătorii agricoli din România vor fi susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. În acest context, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, o schemă de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Direct de la sursă
Facilități acordate membrilor CECCAR pentru înscrierea în programele ACCA
În virtutea acordului de cooperare dintre Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), despre care am relatat în nr. 31 al revistei noastre, membrii înscriși în programele CECCAR care sunt eligibile pentru a fi acreditate de către Asociație se pot înregistra în condiții speciale la ACCA.
Încrederea în mediul de afaceri și incertitudinea globală
Un studiu realizat recent de Asociația Contabililor Autorizați (ACCA) și Institutul Contabililor de Gestiune (IMA), cu tema Condițiile economice globale, concluzionează că „încrederea globală în mediul de afaceri a scăzut în trimestrul IV al anului 2016 în contextul incertitudinilor politice și economice permanente”.
MFP: Deficitul bugetului general consolidat în anul 2016 – 2,41% din PIB, respectiv 18,3 miliarde de lei
Deficitul bugetului general consolidat pe anul 2016 a fost de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,75% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 223,7 miliarde de lei, reprezentând 29,5% din PIB, au fost cu 4,3% mai mici în termeni nominali față de anul precedent, prezentând un grad de realizare a prevederilor bugetare anuale de 95,1%.
BNR a modificat temporar plafonul suplimentar de garantare a depozitelor
Banca Națională a României (BNR) a stabilit un plafon suplimentar de garantare a depozitelor bancare, de 100.000 euro, pentru mai multe categorii de depozite, pentru o perioadă de 12 luni. Demersul are ca scop protejarea sporită a deponenților și a fost făcut în baza unei directive europene din 2014.
Procedura de publicare a listelor cu obligații fiscale restante va fi modificată de ANAF
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligații fiscale restante, respectiv a plafoanelor sub care cuantumul total al obligațiilor fiscale restante nu mai fac obiectul publicării pe site.
Angajatorii pot încadra, în acest an, 5.500 de cetățeni străini nou-admiși pe piața forței de muncă
Guvernul a stabilit, pentru anul 2017, un contingent de 5.500 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, respectiv cetățeni ai altor state decât cele membre ale Uniunii Europene sau Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene sau cetățenii străini al căror acces liber pe piața muncii este stabilit prin acorduri și tratate încheiate de România cu alte state.
CE: Noi pași în direcția creării pilonului european al drepturilor sociale
Comisia Europeană (CE) a făcut un nou pas în direcția creării unui pilon european al drepturilor sociale, organizând la Bruxelles o conferință la nivel înalt pe această temă. Peste 600 de reprezentanți ai autorităților statelor membre, instituțiilor UE și societății civile au purtat discuții referitoare la crearea unei Europe „mai sociale și mai echitabile”.
Consultări publice pe tema administrării domeniilor .ro
Potrivit unui comunicat publicat recent pe site-ul Registrului Român de domenii .ro (Romania Top Level Domain – RoTLD), ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.
Publicații de specialitate
IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediție oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediția amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual și dispoziții) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaționale de Contabilitate (IAS) și al Interpretărilor SIC și IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoțesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii și opinii contrare.
Conectarea la era digitală
Utilizatorii Facebook vor putea posta clipuri și imagini disponibile doar 24 de ore
Aplicația Facebook va conține o secțiune de conținut efemer, Facebook Stories, în care imaginile și clipurile postate vor putea fi accesate timp de doar 24 de ore, după care vor fi șterse automat, informează News.ro. Noua facilitate va fi disponibilă pentru sistemele de operare iOS și Android, putând fi accesată de pe dispozitive mobile, și se va afla în partea de sus a aplicației Facebook, chiar sub câmpul de căutare.
LG G6 va fi lansat la Mobile World Congress
Compania coreeană LG va lansa noul smartphone G6 la Mobile World Congress, cel mai mare târg anual de tehnologii mobile, care va avea loc la sfârșitul lunii februarie în Barcelona, potrivit News.ro. G6, primul flagship LG de anul acesta, va avea un ecran curbat de 5,7 inch și va păstra o parte dintre caracteristicile modelului de anul trecut, LG G5, precum camera foto duală și cititorul de amprente plasat în spatele telefonului.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Prim-plan decizional
Punct de vedere CECCAR referitor la proiectul de ordin al președintelui ANAF privind modificarea OPANAF nr. 3.698/2015
Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a înaintat președintelui ANAF, Bogdan Nicolae Stan, un punct de vedere referitor la proiectul de ordin al președintelui ANAF privind modificarea OPANAF nr. 3.698/2015, pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Agenției.
Document
Raport privind proiectele de buget pe anul 2017 (I)
A fost dat publicității documentul Guvernului României elaborat de Ministerul Finanțelor Publice referitor la fundamentarea proiectelor de buget pentru anul în curs. Dată fiind importanța elementelor pe care le conține, publicăm, în numărul de față, Cuvântul-înainte și primul capitol, în care se conturează imaginea macroeconomică a țării în contextul european și internațional actual.
Comentariul ediției
Arta și știința dialogului
Cu siguranță, cititorii au reținut că una dintre ideile principale afirmate la recenta Conferință Națională Extraordinară a CECCAR a fost aceea a promovării consecvente a dialogului spre toate azimuturile, începând cu membrii și între membrii organizației noastre profesionale, continuând cu organizații și asociații partenere și terminând cu instituțiile publice, în primul rând cele cu funcții de reglementare.
Eveniment
Participare românească la Rallye Monte-Carlo Historique
Avem prilejul să consemnăm un eveniment programat să se desfășoare între 25 ianuarie și 2 februarie 2017, care atrage atenția prin tot ceea ce putem să caracterizăm prin cuvântul „spectaculos”. Mai ales atunci când printre protagoniști se află și concetățeni de-ai noștri, respectivul eveniment capătă un relief aparte, deși – dacă este să spunem lucrurilor pe nume – nu se bucură în România de mediatizarea pe care o merită.
Cariere. Drumul spre performanță
„O viață, o singură profesie” – principiul care generează performanță
Interviu cu ec. Emilian Briceag, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Olt Alexandra Rizea: În interviurile publicate până acum de CECCAR Business Magazine, numeroși colegi ai dvs. din alte filiale le-au oferit cititorilor elemente de cel mai mare interes referitoare la parcursul profesional ...
JBE Accountants and Taxes – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Argeș
JBE Accountants and Taxes SRL este o firmă de servicii contabile, de consultanță fiscală și de administrare a resurselor umane cu sediul în Pitești. Cu o vastă experiență în domeniu, JBE are consultanți specializați în impozite și taxe și contabili întotdeauna deschiși să găsească cele mai bune soluții pentru afaceri. JBE își susține clienții indiferent de locul în care aceștia se află și de nevoile pe care aceștia le au.
Expertiza și auditul afacerilor
Impactul metodei de evaluare a stocurilor asupra rezultatului financiar
Modul de evaluare a stocurilor poate avea drept impact majorarea sau diminuarea rezultatelor entității. Legislația românească stabilește clar care sunt metodele agreate pentru evaluarea stocurilor, atât la intrare, cât și la ieșire. Utilizarea uneia sau alteia dintre metode este lăsată la alegerea managementului și este influențată de specificul activității societății.
Adoptarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară în cadrul societăților de investiții financiare
În opinia noastră, adoptarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară de către societățile de investiții financiare reprezintă mai mult decât o simplă modificare a reglementărilor contabile. Datorită cerințelor cuprinse în cadrul IFRS, adoptarea acestora instituie un nou sistem de evaluare și prezentare în situațiile financiare și asigură creșterea relevanței informațiilor contabile și implicit a încrederii în acestea.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Un nou instrument de promovare individuală a întreprinderilor mici și mijlocii pe piețele externe
Executivul a aprobat, prin ordonanță de urgență, Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat. Este vorba despre un nou instrument de promovare individuală a întreprinderilor mici și mijlocii.
Facilitate de deschidere online a conturilor curente pentru IMM-uri
OTP Bank România a anunțat lansarea facilității de deschidere online a conturilor curente pentru IMM-uri și contractarea online a pachetelor de produse și servicii dedicate acestora în câțiva pași. „Astfel, clienții IMM ai băncii pot accesa mai rapid soluții de business inovatoare, adaptate profilului tranzacțional al fiecărui client”, se precizează într-un comunicat al instituției.
Program de încurajare și dezvoltare a spiritului antreprenorial
Executivul a aprobat ordonanța de urgență pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, program care încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin Start-up Nation – Romania se acordă ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii.
Fonduri europene
A fost revizuit Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investiție 2.1.A Microîntreprinderi
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a prelungit, până la 27 aprilie a.c., ora 12.00, termenul de depunere a proiectelor în cadrul Apelului nr. POR 2016/2/2.1.A Microîntreprinderi, Axa prioritară 2 Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.
Breviar statistic
BNR: Indicatori monetari – decembrie 2016
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în decembrie 2016 cu 0,2% (-0,5% în termeni reali) față de luna anterioară, până la nivelul de 220,091 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 0,4% (0,1% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 1,1% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,6%).
INS: Managerii din România se așteaptă la scăderea afacerilor din comerț și construcții până în martie
Directorii firmelor din România se așteaptă la o scădere a activității în comerț și în construcții în perioada ianuarie-martie, precum și la o scădere a numărului de salariați în cele două sectoare, în timp ce activitatea și forța de muncă urmează să se mențină stabile în industrie și în servicii, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro.
APIA: 359.306 autovehicule produse în România, în 2016
În România au fost fabricate anul trecut 359.306 autovehicule, cu 7,2% mai puține decât în 2015, în contextul în care producția modelului Dacia Logan la Mioveni a scăzut cu 47,2% în 2016, iar exporturile totale de autovehicule s-au diminuat cu 8,2%, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), informează News.ro.
Roza vânturilor
Vânătoare de scrisori și mistere, la MNAR
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) invită iubitorii de artă la o vânătoare de mistere, ce se va desfășura sâmbătă, 4 februarie, în Galeria de Artă Contemporană, informează un anunț publicat pe site-ul instituției. Acțiunea este organizată în parteneriat cu Atelierul de Scrisori / Livrez Dragoste.ro și are scopul de a încuraja publicul larg să meargă la muzeu și să se familiarizeze cu operele de artă într-un mod inedit, se precizează în anunțul amintit.
Ateliere, tururi ghidate și proiecții de filme, la 27 de ani de la reînființarea MȚR
Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR) marchează 27 de ani de la reînființare printr-o serie de evenimente, reunite sub denumirea Muzeul [In]Vizibil. Șantier de explorări, programate să se desfășoare în perioada 3-5 februarie. Ateliere, lansări de carte și în arhive, vizionări de filme documentare fac o punte peste ani, către data de 5 februarie 1990, când s-a reînființat muzeul, publicul vizitator având, totodată, ocazia să exploreze clădirea în stil neoromânesc a instituției, aflată în proces de consolidare și restaurare, precum și depozitele în care se află obiectele retrase recent din expunerea permanentă.
Documente private din Arhivele Regale ale Marii Britanii, disponibile online
Scrisori private, documente, facturi și meniuri din Arhivele Regale ale Marii Britanii sunt acum disponibile online, prin programul The Georgian Papers, relatează News.ro. Programul de digitalizare a documentelor regale, lansat în 2015 de regina Elisabeta a II-a, cuprinde peste 33.000 de documente care fac referire la perioada georgiană, inclusiv scrisori intime ale regelui George al III-lea (1760-1820), care sunt acum accesibile publicului.
Scrisori de dragoste semnate de Mozart, Kafka sau Napoleon, cuprinse într-un volum lansat la Nemira
Editura Nemira va lansa, la începutul lunii februarie, volumul 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, ce conține mărturiile scrise ale unor figuri de marcă, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Kafka, Voltaire, Marcel Proust, Oscar Wilde sau Sarah Bernhardt, informează News.ro.
Ada Solomon, primul producător român nominalizat la Premiile Oscar
Pelicula Toni Erdmann, regizată de Maren Ade și coprodusă de Ada Solomon, a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj străin, informează un comunicat de presă emis de HIFILM Productions. Ada Solomon devine astfel primul producător din istoria cinematografiei românești care este nominalizat la trofeul oferit de Academia Americană de Film.
Lucrarea Flori de Adrian Ghenie, vândută cu 22.000 euro la o licitație a casei Goldart
Lucrarea Flori de Adrian Ghenie s-a vândut săptămâna trecută cu 22.000 euro, în primul eveniment din acest an al casei Goldart, Valoarea în artă – pasiune, recorduri și colecții, informează News.ro. Lucrarea celui mai bine evaluat artist contemporan român, estimată între 20.000 și 40.000 euro, aparține perioadei de formare a artistului, în care influența contextului imagistic și cea a observației naturii sub îndrumarea maestrului Brudașcu alcătuiesc un univers coerent plastic.
Cariere favorizate în Anul Cocoșului de Foc
Potrivit horoscopului chinezesc, din 28 ianuarie 2017 a început Anul Cocoșului de Foc, despre care specialiștii spun că va fi un an plin de energie. Dacă ascultăm spusele astrologilor, Anul Cocoșului de Foc favorizează anumite cariere, printre care profesiile de contabil, consilier financiar, jurnalist, scriitor și altele. Mult succes tuturor!
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice