OUG nr. 44/2021. Sinteza principalelor prevederi
Numărul 21-22, 2-15 iun. 2021 » Curier legislativ
După cum se știe, recent a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 575 din 7 iunie 2021 Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2021, care modifică unele măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul COVID-19. Redăm, în continuare, o sinteză a prevederilor actului normativ.
Premisele apariției OUG nr. 44/2021:
- indemnizațiile de șomaj tehnic (instituite prin OUG nr. 30/2020) se acordă până la 30 iunie 2021;
- în cazul persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul artistic, deși nu mai sunt supuse restricțiilor severe, încă sunt impuse limitări ce țin de măsurile de protecție sanitară sau de numărul de participanți la evenimente culturale ori sportive;
- aceste categorii de persoane nu vor putea realiza, în condițiile limitărilor menționate, venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai proprii și ale membrilor familiilor;
- necesitatea de a se asigura măsuri de compensare a reducerii veniturilor acestor categorii profesionale ce ar însuma aproximativ 5.500 persoane și familiile acestora.
Principalele prevederi
1. Potrivit OUG nr. 44/2021, în cazul reducerii timpului de muncă și/sau a veniturilor realizate, determinată de situațiile de urgență/alertă/asediu, pe perioada stabilită, beneficiază, la cerere, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021 persoanele care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art. XV alin. (1) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 (alți profesioniști și persoane fizice care obțin venituri din drepturi de autor).
2. Aceste prevederi se aplică începând cu drepturile aferente lunii iunie 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”