
Primul muzeu-școală din România se va înființa în satul cultural Piscu (județul Ilfov)
Numărul 22-23, 13-26 iunie 2017 » Roza vânturilor
Consemnăm o inițiativă inedită în satul Piscu din comuna Ciolpani (județul Ilfov), unde se derulează campania „Metrul tău pentru Muzeu”, al cărei scop este constituirea unui muzeu-școală la Ciolpani, în județul Ilfov.
Muzeul Oalelor de Pisc are nevoie de 100 metri cubi de lemn pentru a putea fi constituit, iar campania de solidarizare a prietenilor și iubitorilor oalelor de lut „Metrul tău pentru Muzeu” a fost lansată de Școala de la Piscu, informează News.ro. „Muzeul Oalelor de Pisc va fi, de fapt, o platformă, un loc în care oamenii se vor întâlni, va fi un loc de experimentare a tehnicilor tradiționale de olărit sau de țesut, în care se va învăța și credem că ăsta va fi miezul cultural al satului nostru. Satul chiar are ceva de spus”, a afirmat Virgil Scripcariu, sculptor și fondator al Școlii de la Piscu.
„Donează un metru cub de lemn (1000 de lei) pentru Muzeul Oalelor de Pisc și primești un workshop de olărit pentru 10 prieteni” – este mesajul campaniei. O mie de lei este costul unui metru cub de lemn, cu taxe și transport.
În 2017, Piscu a primit titlul de sat cultural al României „pentru istoria sa de viață tradițională și meșteșug, pentru deschiderea sa culturală din ultimii 10 ani, pentru propunerile de evenimente din acest an, pentru potențialul său cultural iești din comun”.
În calendarul de evenimente sătești din acest an se înscriu: Ziua Iei la Piscu, la 24 iunie, Școala de Vară pentru studenți – Arhitectură și meșteșug la Piscu, care va avea loc între 24 iulie – 5 august, Inaugurarea Eco-debarcaderului Piscu – Balta Maicilor, la 1 septembrie, și Târgul de Meșteri de Sf. Dumitru, la 28 octombrie.
Fiecare donator/ sponsor este invitat împreună cu 10 prieteni la un workshop de olărit la Piscu. Vor afla povești despre sat și despre meșteșug, vor privi colecția de oale, vor vizita locul unde se ridică muzeul, vor experimenta lucrul la roata olarului alături de un olar.
Numele donatorului va fi inscripționat pe un cub de lemn care va intra în alcătuirea unui obiect artistic – probabil un abac – în expunerea permanentă a viitorului muzeu.
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite